Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

Curling på schemat

Åter i Härnösand.

Isabella gick ut curlinggymnasiet i Härnösand år 2016, arbetade i Stockholm ett år och är nu tillbaka i Härnösand för att fortsätta träna, utvecklas och satsa på idrotten. Hon arbetar halvtid som tränare för nya elever och resterande tid läggs på träning och tävling i curling.
Trots att curling inte ens finns omnämnd på listan över vanliga sporter i Sverige är det ingen direkt slump att Isabella fastnat för sporten.

Från läktaren till isen.

Isabella beskriver själv att hon är uppvuxen i en riktig curlingfamilj och att många timmar spenderats på läktaren i Sundbybergs curlinghall under uppväxten. Tillsammans med sin storebror tittade hon på när hennes farfar och pappa idogt tränade och framgångsrikt tävlade.

Men att påstå att Isabellas och storebror Rasmus fallenhet för curling på något vis skulle finnas i blodet är att endast en halv sanning, förklarar hon, och berättar att det ständigt handlar om att välja idrotten. Bara när det finns ett stort och starkt intresse kan man välja att prioritera, satsa och fortsätta utvecklas inom idrotten när annat lockar. Ett brinnande intresse kan man inte tvinga fram, det är en drivkraft som kommer inifrån, och det gäller att skapa plats för det.

Isabella Wranå, 21 år.

Pedagogiska knep och nära vänskap.

Idag delar hon sin passion för curling med 19 likasinnade ungdomar som hon tränar ett antal timmar i veckan. Tack vare att hon själv gjort samma resa som de nuvarande eleverna på curlinggymnasiet gör just nu kan hon på ett unikt sätt dela upplevelser och erfarenheter med dem. Att flytta till en ny stad i unga år är utmanande för vem som helst, att dessutom satsa helhjärtat på sin idrott, med allt vad det innebär, är ytterligare en påfrestning - något som Isabella själv upplevt och kan stötta eleverna i.

"Eleverna ser alla tränare som nära vänner, sen har jag även åldern på min sida. Eftersom jag nyss var i samma sits som de är i nu kan jag läsa av situationer på ett annat sätt och snabbt snappa upp eventuell oro. Jag har ingen pedagogisk utbildning, däremot har jag hittat mina pedagogiska knep och har en väldigt bra kontakt med eleverna", berättar Isabella.

Junior blir senior.

Jobbet passar henne som handen i handsken och hon älskar det. Isabella är både stolt och glad över att "hon får ha det så bra som hon har det", som hon uttrycker det. Hon arbetar halvtid som tränare på curlinggymnasiet och resterande tid lägger hon på egen träning och tävlingar över hela världen. "Jag får fortsätta utveckla min karriär och klättra uppåt samtidigt som jag får ge tillbaka till curlingen och hjälpa andra, och få mycket tillbaka av det", berättar Isabella.
Efter en framgångsrik tid som junior har hon, tillsammans med laget, klivit upp och tävlar nu i seniorsammanhang. De klättrar uppåt och fortsätter prestera väl. Före årsskiftet åker laget till Kanada för Grand Slam-turnering och år 2019 inleds med SM.

Det blir många timmar på isen för Isabella.

Här finns resurser för att lyckas.

Uppvuxen i Stockholm och nu boende i Sundsvall fascineras och imponeras Isabella av det intresse och stöd som Härnösandsbor visar för curling. "Det är lite av ett curlingmecka i Härnösand och det finns en stolthet i staden, man backar idrotten och utövarna", förklarar hon.

"Det är en härlig och häftig stad som verkligen satsat. Och det märks, här finns resurser för att kunna lyckas."