Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Curling på schemat

Åter i Härnösand.

Isabella gick ut curlinggymnasiet i Härnösand år 2016, arbetade i Stockholm ett år och är nu tillbaka i Härnösand för att fortsätta träna, utvecklas och satsa på idrotten. Hon arbetar halvtid som tränare för nya elever och resterande tid läggs på träning och tävling i curling.
Trots att curling inte ens finns omnämnd på listan över vanliga sporter i Sverige är det ingen direkt slump att Isabella fastnat för sporten.

Från läktaren till isen.

Isabella beskriver själv att hon är uppvuxen i en riktig curlingfamilj och att många timmar spenderats på läktaren i Sundbybergs curlinghall under uppväxten. Tillsammans med sin storebror tittade hon på när hennes farfar och pappa idogt tränade och framgångsrikt tävlade.

Men att påstå att Isabellas och storebror Rasmus fallenhet för curling på något vis skulle finnas i blodet är att endast en halv sanning, förklarar hon, och berättar att det ständigt handlar om att välja idrotten. Bara när det finns ett stort och starkt intresse kan man välja att prioritera, satsa och fortsätta utvecklas inom idrotten när annat lockar. Ett brinnande intresse kan man inte tvinga fram, det är en drivkraft som kommer inifrån, och det gäller att skapa plats för det.

Isabella Wranå, 21 år.

Pedagogiska knep och nära vänskap.

Idag delar hon sin passion för curling med 19 likasinnade ungdomar som hon tränar ett antal timmar i veckan. Tack vare att hon själv gjort samma resa som de nuvarande eleverna på curlinggymnasiet gör just nu kan hon på ett unikt sätt dela upplevelser och erfarenheter med dem. Att flytta till en ny stad i unga år är utmanande för vem som helst, att dessutom satsa helhjärtat på sin idrott, med allt vad det innebär, är ytterligare en påfrestning - något som Isabella själv upplevt och kan stötta eleverna i.

"Eleverna ser alla tränare som nära vänner, sen har jag även åldern på min sida. Eftersom jag nyss var i samma sits som de är i nu kan jag läsa av situationer på ett annat sätt och snabbt snappa upp eventuell oro. Jag har ingen pedagogisk utbildning, däremot har jag hittat mina pedagogiska knep och har en väldigt bra kontakt med eleverna", berättar Isabella.

Junior blir senior.

Jobbet passar henne som handen i handsken och hon älskar det. Isabella är både stolt och glad över att "hon får ha det så bra som hon har det", som hon uttrycker det. Hon arbetar halvtid som tränare på curlinggymnasiet och resterande tid lägger hon på egen träning och tävlingar över hela världen. "Jag får fortsätta utveckla min karriär och klättra uppåt samtidigt som jag får ge tillbaka till curlingen och hjälpa andra, och få mycket tillbaka av det", berättar Isabella.
Efter en framgångsrik tid som junior har hon, tillsammans med laget, klivit upp och tävlar nu i seniorsammanhang. De klättrar uppåt och fortsätter prestera väl. Före årsskiftet åker laget till Kanada för Grand Slam-turnering och år 2019 inleds med SM.

Det blir många timmar på isen för Isabella.

Här finns resurser för att lyckas.

Uppvuxen i Stockholm och nu boende i Sundsvall fascineras och imponeras Isabella av det intresse och stöd som Härnösandsbor visar för curling. "Det är lite av ett curlingmecka i Härnösand och det finns en stolthet i staden, man backar idrotten och utövarna", förklarar hon.

"Det är en härlig och häftig stad som verkligen satsat. Och det märks, här finns resurser för att kunna lyckas."