Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

Het utbildning som ger jobb

Dan Westin, utbildningsledare Heta Utbildningar.

Att se människor är det grundläggande

Att se människor är grundläggande i allt Dan Westin gör och för den han är. Han arbetar som utbildningsledare efter att ha varit pastor i en pingstförsamling och på Saltviksanstalten, två roller där han möter många människor, alla med sina egna bakgrunder och berättelser.

Dan flyttade från Sundsvall till Härnösand för att gå på gymnasiet och sedan studera vidare på Mitthögskolan. Han blev kvar i staden för att själv börja undervisa på högskolan som så småningom blev universitet. Sedan dess har han både hunnit bo utomlands ett par år i omgångar och studerat teologi men alltid haft Härnösand som hemort. Det är undervisning och människor som har följt honom som en röd tråd genom livets resa. Dan har bland annat volontärarbetat som lärare i ellära i Jemen.

"Jag får ta del av elevernas glädje."
90% av studenterna på Heta Utbildningar går rakt ut till anställning.

Energi är den gemansamma nämnaren

“Jag får ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, som de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin.
Just energi är den gemensamma nämnaren för de utbildningar som Heta Utbildningar är inriktade mot, närmare bestämt energiteknik.

Dan är sedan hösten 2018 tillbaka som utbildningsledare på Heta Utbildningar efter några år som pastor. Han planerar just nu inför höstens utbildningsstart, där några utbildningar kommer att ske på distans. En del av utmaningen med det är att skapa förutsättningar för att de studerande och utbildaren upplever att utbildningen sker tillsammans med andra, där man får komma till tals och bli sedd.

På Heta Utbildningar handlar det mesta om energiteknik.

Utbildningar sedan 1960-talet

Heta Utbildningar använder lokalerna inom HETA, Härnösands EnergiTekniska Arena. Ända sedan 1960-talet har energiutbildningar bedrivits i lokalerna, vilket gjort att man samlat på sig stor kompetens och goda kontakter. Med hjälp av de unika, välutrustade lokalerna och stor kompetens undervisar man inte bara studenterna på Yrkeshögskolan utan ger även uppdragsutbildningar till företag i olika grenar av energiteknik.

Dan önskar att fler får upp ögonen för de utbildningar som ges inför certifieringar och de möjligheter som finns för företagen i Härnösands energitekniska arena, med
dess laborationsutrustning och lokaler.

Heta Utbildningar har unika och välutrustade lokaler.
90% av studenterna på våra utbildningar går rakt ut till anställning. Det är kanske den absolut största fördelen

Yrkeshögskolan ger spetskompetens

En vanlig missuppfattning är, tyvärr, att yrkeshögskoleutbildningar är 'för dem som inte kan gå på universitetet'. Det är långt ifrån sanningen. ”Generellt kan man säga att de allra flesta yrkeshögskoleutbildningar ger den studerande spetskompetens och väldigt goda möjligheter till anställning direkt efter avslutad utbildning.

“Fördelarna med yrkeshögskoleutbildningar är många”, förklarar Dan. “Kurserna och dess innehåll är alltid aktuellt och framtaget tillsammans med branschen, utifrån det behov branschen ser just nu och i framtiden. Att man som studerande dessutom får uppleva arbetsplatser, med allt vad det innebär, under praktikperioder ger ett stort försprång och en direkt förståelse för det man tidigare lärt sig i skolbänken. 90% av studenterna på våra utbildningar går rakt ut till anställning. Det är kanske den absolut största fördelen”

"Det bästa med mitt jobb är att se studenternas självkänsla växa sig starkare" säger Dan Westin.

Det märks att de studerande verkligen vill någonting

“Det märks att de studerande verkligen vill någonting när de kommer till oss för att studera. Som utbildningsledare vill jag uppmuntra och utmana de studerande. Jag får se deras glädje när de lyckats med något de initialt tyckte var svårt. Det är det bästa med mitt jobb, att se deras självkänsla växa sig starkare”, berättar Dan.