Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Het utbildning som ger jobb

Dan Westin, utbildningsledare Heta Utbildningar.

Att se människor är det grundläggande

Att se människor är grundläggande i allt Dan Westin gör och för den han är. Han arbetar som utbildningsledare efter att ha varit pastor i en pingstförsamling och på Saltviksanstalten, två roller där han möter många människor, alla med sina egna bakgrunder och berättelser.

Dan flyttade från Sundsvall till Härnösand för att gå på gymnasiet och sedan studera vidare på Mitthögskolan. Han blev kvar i staden för att själv börja undervisa på högskolan som så småningom blev universitet. Sedan dess har han både hunnit bo utomlands ett par år i omgångar och studerat teologi men alltid haft Härnösand som hemort. Det är undervisning och människor som har följt honom som en röd tråd genom livets resa. Dan har bland annat volontärarbetat som lärare i ellära i Jemen.

"Jag får ta del av elevernas glädje."
90% av studenterna på Heta Utbildningar går rakt ut till anställning.

Energi är den gemansamma nämnaren

“Jag får ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, som de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin.
Just energi är den gemensamma nämnaren för de utbildningar som Heta Utbildningar är inriktade mot, närmare bestämt energiteknik.

Dan är sedan hösten 2018 tillbaka som utbildningsledare på Heta Utbildningar efter några år som pastor. Han planerar just nu inför höstens utbildningsstart, där några utbildningar kommer att ske på distans. En del av utmaningen med det är att skapa förutsättningar för att de studerande och utbildaren upplever att utbildningen sker tillsammans med andra, där man får komma till tals och bli sedd.

På Heta Utbildningar handlar det mesta om energiteknik.

Utbildningar sedan 1960-talet

Heta Utbildningar använder lokalerna inom HETA, Härnösands EnergiTekniska Arena. Ända sedan 1960-talet har energiutbildningar bedrivits i lokalerna, vilket gjort att man samlat på sig stor kompetens och goda kontakter. Med hjälp av de unika, välutrustade lokalerna och stor kompetens undervisar man inte bara studenterna på Yrkeshögskolan utan ger även uppdragsutbildningar till företag i olika grenar av energiteknik.

Dan önskar att fler får upp ögonen för de utbildningar som ges inför certifieringar och de möjligheter som finns för företagen i Härnösands energitekniska arena, med
dess laborationsutrustning och lokaler.

Heta Utbildningar har unika och välutrustade lokaler.
90% av studenterna på våra utbildningar går rakt ut till anställning. Det är kanske den absolut största fördelen

Yrkeshögskolan ger spetskompetens

En vanlig missuppfattning är, tyvärr, att yrkeshögskoleutbildningar är 'för dem som inte kan gå på universitetet'. Det är långt ifrån sanningen. ”Generellt kan man säga att de allra flesta yrkeshögskoleutbildningar ger den studerande spetskompetens och väldigt goda möjligheter till anställning direkt efter avslutad utbildning.

“Fördelarna med yrkeshögskoleutbildningar är många”, förklarar Dan. “Kurserna och dess innehåll är alltid aktuellt och framtaget tillsammans med branschen, utifrån det behov branschen ser just nu och i framtiden. Att man som studerande dessutom får uppleva arbetsplatser, med allt vad det innebär, under praktikperioder ger ett stort försprång och en direkt förståelse för det man tidigare lärt sig i skolbänken. 90% av studenterna på våra utbildningar går rakt ut till anställning. Det är kanske den absolut största fördelen”

"Det bästa med mitt jobb är att se studenternas självkänsla växa sig starkare" säger Dan Westin.

Det märks att de studerande verkligen vill någonting

“Det märks att de studerande verkligen vill någonting när de kommer till oss för att studera. Som utbildningsledare vill jag uppmuntra och utmana de studerande. Jag får se deras glädje när de lyckats med något de initialt tyckte var svårt. Det är det bästa med mitt jobb, att se deras självkänsla växa sig starkare”, berättar Dan.