Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

11st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

9st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

46st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Sveriges vackraste traillopp

Från idé till testlopp på en kväll

Senhösten 2014 dök idén om ett traillopp på Härnön upp. Per Edström, ordförande i Härnösands orienteringsklubb och idag Härnö Trail-general, var mycket skeptisk.

– Jag visste väldigt väl var det fanns fina områden och fina stigar – men de bitarna satt ju inte ihop. Jag minns att jag sa ”det kommer inte att gå att få ihop en bana av det här”.

Några månader senare träffades en grupp för att testa idén och började rita på kartor. Några timmar senare fanns en bana och en plan för ett testlopp redan samma sommar.

Banan går över berg, längs havet och genom djupa skogar.

Testloppet blev succé

Per Edström röjde och snitslade själv den drygt två mil långa banan. När inbjudan till testtävlingen gick ut hoppades arrangörerna på i alla fall 20 deltagare som kunde löpa igenom banan och ge feedback.

– 20 kändes realistiskt, men det bara dånade in anmälningar – vi fick sätta stopp vid 150. På ett testlopp!

Efter den succén var det självklart att fortsätta.

Vi fick sätta stopp vid 150 löpare. På ett testlopp!

Draghjälp av världsstjärna

Redan till det första officiella Härnö Trail fick man draghjälp av Härnösands världsstjärna på trail- och skyrunningscenen, Emelie Forsberg.

– Hon har ställt upp gratis precis som alla andra runt tävlingen och att få ha Emelie Forsberg som affischnamn redan från start har betytt mycket för oss, konstaterar Per.

Ett av de stora trail-eventen

Trots ganska försiktig marknadsföring krossade premiärloppet 2016 alla förväntningar med drygt 800 startande, och Härnö Trail fick snabbt rykte som ett av Sveriges allra vackraste – och tuffaste – lopp.

2019 är tävlingen etablerad som ett av de stora traileventen i Sverige – utan jättesponsorer i ryggen och bara i kraft av ideellt arbete. När sajten Trailrunning Sweden för ett par år sedan genomförde en omröstning bland sina läsare vann Härnö Trail.

Härnö Trail fick snabbt rykte som ett av Sveriges vackraste traillopp.

110 funktionärer

Idag har organisationen runt Härnö Trail satt sig. En planeringsgrupp med ungefär tio personer jobbar året runt. Ett par veckor innan tävlingen trappas förberedelsearbetet upp och på tävlingsdagen finns 110 personer på plats ute längs banan eller i start- och målområdet.

– Vi har räknat fram att vi lägger kring 1 500 persontimmar på Härnö Trail. Det är mycket, men det är vad som krävs för att göra det här så bra som vi vill att det ska vara, säger Per.

Härnö Trail-generalen Per Edström är också ordförande i Härnösands Orienteringsklubb.

Uppskattade "påhejare"

I arbetet har man lagt extra vikt vid att ha många funktionärer ute på banan. Det är aldrig mer än 500 meter till nästa kontroll oavsett var på banan man befinner sig.

Här finns vätskekontroller naturligtvis, men också ett ganska unikt inslag som fått mycket uppskattning av de tävlande – nämligen påhejarna. På 40 platser längs banorna finns funktionärer som bara har till uppgift att heja på och peppa löparna. Många är arrangörsklubbarnas egna medlemmar, men här finns också en hel del volontärer.

Härnö Trail-banan används av Härnösandsborna året runt för träning och vandring.
Man passerar en riktig Familjen Flintagrotta

Tre olika sträckor

Genom åren har bansträckningarna justerats och nu finns tre olika sträckor, 21, 14 och 7 kilometer.

– Den nya 14-kilometersbanan går över flera nya toppar och genom väldigt vacker natur. Man når en platå med väldigt vacker utsikt mot Smitingen söderifrån – en vy som jag tror få har sett – och man passerar en riktig Familjen Flintagrotta, säger Per Edström.

Registrerade målgångar per år

2015: 157 (testlopp)

2016: 612

2017: 682

2018: 637

Yngsta deltagare: 8 år

Äldsta deltagare: 73 år

Anna Ögren och Elin Claesson tränar inför Härnö Trail

Något helt annat än Tjejmilen

Två av löparna som satsar på den nya 14-kilometersbanan är Elin Claesson och Anna Ögren. Elin har sprungit Härnö Trail två gånger tidigare och även Höga Kusten Trail, och hon vet att det inte går att förbereda sig med bara slätlöpning.

– Det är ju något helt annat än Tjejmilen och den typen av lopp. Här kan det nästan bli klättring ibland så det gäller att orka.

För Anna Ögren är det första loppet och fokus ligger mer på upplevelsen och utmaningen än på tävlingen. Men målet är att få testa gränserna lite i alla fall.

Bra sätt komma ut i skogen

Vad är grejen med traillöpning?

– Framförallt är det ett bra sätt att komma ut i skogen, naturupplevelsen lockar mig, säger Elin. Sedan tycker jag att det är rätt skonsam löpning, man springer inte så ”tungt”.

– Naturupplevelsen absolut, säger Anna. Och så är det bra träning på det sättet att man måste vara fokuserad hela tiden. Är det rötter och stenar så måste man ju koncentrera sig på varje steg och det blir inte tråkigt att springa på samma sätt som om man springer slätt.

Får vi lägga ner om tio år så har vi ändå haft roligt hela vägen

Det vi gjort kommer att finnas kvar

En del i framgångssagan Härnö Trail är tajming. Det finns tydliga trender som enskilda arrangörer inte styr över. För tjugo år sedan hade snart sagt varenda by ett löplopp som slutade med -joggen, -lunken, -flåset. Ingen minns dem idag.

Så hur länge håller trailtrenden? Hur länge finns Härnö Trail? Per Edström rycker på axlarna.

– Fem år till? Tio? Mer? Det spelar egentligen ingen roll. Får vi lägga ner om tio år så har vi ändå haft roligt hela vägen, och vi har etablerat leder att gå och träna på – tillgängliggjort ny natur. Det kommer att finnas kvar.