Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

Tur och retur till Bangladesh.

Hos SandlundHossain är det inte bara designen som står i fokus, även hållbarhet är en viktig del i deras arbete.

Företaget, som grundades av de två barndomsvännerna Anders och Tulin, har en fot i Härnösand och en i Bangladesh, vilket de beskriver som hjärtat i företaget.

Allt började då Anders föräldrar var i Bangladesh och volontärarbetade i ung ålder. De skapade då ett mycket starkt band till värdfamiljen Hossain som de länge höll kontakten med.

Många år senare bestämde de sig återigen för att åka och hälsa på familjen, denna gång tillsammans med sina unga söner. Väl där möttes sönerna för allra första gången - ett möte som skulle komma att bli startskottet för vad som idag är SandlundHossain.

Anders och Tulin vid designbordet.
Hjärtat i företaget vilar tryggt i Härnösand och Bangladesh.

Familjetradition med nya metoder.

Anders Sandlund kommer från en familj som arbetat med läder och väskor i över 100 år, ett företag grundat av hans farfars far, vilket gjort att valet av karriär kommit ganska naturligt.
Men det var inte förrän sönernas föräldrar ville göra något viktigt för att hjälpa människorna i Bangladesh som de startade företaget med fokus på hållbart läder.

Hållbarhet i fokus redan i designstadiet.

Hållbart för miljö och människor.

Länge sålde de väskor till andra företag, men de märkte snabbt att väldigt få företag var beredda att lägga extra pengar på hållbarhet - både i miljösyfte och genom bra löner för de anställda. När de istället valde att satsa på något eget föddes idén till företaget.
Idag står hållbarhet i fokus hos SandlundHossain.

Anders Sandlund beskriver företagets roll i branschen på följande sätt...

Det ska vara lönsamt att ta ansvar. Det finns en väldigt stor drivkraft i att inspirera andra.

The Cow Funder Initiative

För att göra skillnad har de även skapat The Cow Funder Initiative, ett initiativ där du som konsument kan vara med och sponsra hållbarhetsarbetet genom att donera en ko.
Korna delas sedan ut till utvalda, fattiga familjer i Bangladesh som också får utbildning i att ta hand om kon. När tiden är kommen får familjerna behålla köttet, medan kohuden används till produktionen av väskorna. Ett initiativ som gör det möjligt att förvandla en rätt smutsig tillverkningskedja till en modern värdekedja.

The Cow Funder Initiative gör skillnad för människorna i Bangladesh.

Resan fortsätter framåt.

“Visst ska man kunna konsumera, men det måste göras på rätt sätt. Som företag måste man nämligen inse sitt värde och vilka möjligheter det finns med att jobba hållbart, men då finns det inga genvägar. Det måste ske hela vägen från idé till produktion”.

Företaget har nyligen öppnat ett nytt kombinerat kontor och showroom i Härnösand. Där anordnas ofta evenemang som middagar och föreläsningar där de berättar om sin resa och sprider den vidare.