Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

9st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

7st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

11st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

8st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

18st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

27st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

11st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

18st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

23st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

21st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

17st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

35st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

38st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

44st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Framgångssaga fortsätter framåt

Fördubblad omsättning.

EdmoLift är en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget som utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer lyftbord och annan lyftutrustning nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

Anders Wahlqvist arbetar som VD och har varit med på resan sedan 1989, då de bara var 14 personer som jobbade på företaget.
Idag är de cirka 80 anställda på huvudkontoret i Härnösand. Men trots sin snabba tillväxt de senaste åren har företaget lyckats behålla sin kärna och sin värdegrund.

“Det går ju en kritisk gräns när man börjar närma sig 40-50 anställda. Det blir då ännu viktigare att arbeta effektivt med företagskulturen och det har vi gjort”, beskriver han.

"Det går ju en kritisk gräns när man börjar närma sig 40-50 anställda. Det blir då ännu viktigare att arbeta effektivt med företagskulturen och det har vi gjort", berättar Anders.

Värdegrundsarbete som framgångsrecept.

För att behålla samma känsla på kontoret så har företaget jobbat med värdegrunden GER, vilket står för glädje, engagemang och respekt. Detta är något de arbetar med att behålla både internt och externt och det har varit en viktig ingrediens i EdmoLifts stora framgångsrecept.

De har nu kontor i hela sju länder men huvudkontoret har inte flyttat sig från Härnösand sedan starten, vilket han beskriver som en förutsättning för arbetskulturen.

“Till skillnad från de överhettade storstadsregionerna så har man en helt annan långsiktighet vad gäller kompetensuppbyggnad här”, säger han.

Alla vill ha en del av EdmoLift.

En del som jobbat på företaget har varit i större städer under några år, men senare sökt sig tillbaka till EdmoLift och Härnösand igen, vilket är ett kvitto på att fokuset på arbetskultur verkligen fungerar.

Kundlistan är bred och består av allt från större, globala bil- och lastbilsföretag till företag inom livsmedelsindustrin och flygindustrin. Alla vill ha en del av EdmoLift.

"Det ska vara roligt att gå till jobbet, varje dag.", säger Anders.

Känner man glädje i jobbet gör man ett mycket bättre jobb.

Trots det jobbar de nu aktivt för att bli mindre beroende av tillverkningsindustrin och satsar därför stort på lyftlösningar för rullstolsbundna.

“Enligt Antidiskrimineringslagen så måste alla människor kunna ha tillgång till publika byggnader och utrymmen, så där finns ett enormt behov att fylla”, säger han.

Framtiden ser ljus ut för EdmoLift som fortsätter att växa, men där är arbetskulturen minst lika viktig som deras smarta lösningar.

“Det ska vara roligt att gå till jobbet, varje dag. Glädjen är vår värdegrund och känner man glädje i jobbet så gör man ett mycket bättre jobb”, avslutar han.