Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Biblioteket är till för alla

En plats för alla, fri från krav.

"Det fina med bibliotek är att det är till för alla! Det är en plats att vara på utan krav på inträde eller att du måste låna något. Vill du sitta på en stol och fundera för dig själv är det lika okej som att komma med hela familjen, hålla möte eller delta i något av bibliotekets program. Personalen finns där för att svara på frågor, tipsa om litteratur eller hjälpa dig komma igång vid datorn", förklarar Airi Palm Borden.

På bibliotek måste man vara tyst. Eller?

"Biblioteket som mötesplats har stötts och blötts på ett ibland ganska negativt sätt. Det har larmats om stök och bråk och att det numera inte är tyst på biblioteken. Men varför skulle det vara det?", säger Airi.

"Biblioteken är inte en skyddad zon, utan en del av samhället. Hur ska vi kunna svara på frågor, ordna program för barn, informera och vägleda om det ska vara tyst? Biblioteket är allas plats och vi försöker skapa rum för både samtal och tystnad."

"Biblioteket är allas plats och vi försöker skapa rum för både samtal och tystnad"

Med ord som intresse.

Airi Palm Borden är värmlänningen som kom till Härnösand i mitten av 1970-talet. "Jag gick en kulturkurs på folkhögskolan. En rolig kurs där vi glada amatörer fick prova teater, konst, dans, göra radioprogram med mera.", berättar Airi. "Ord intresserar mig. Jag tänkte först bli journalist och gick en utbildning Kalix folkhögskola. Sedan blev det litteraturstudier, idéhistoria och bibliotekshögskola."

"Biblioteksjobbet kombinerar informationsförmedling med att läsa och att skriva på ett bra sätt. Tre viktiga saker, inte minst ur demokratisynpunkt. I två omgångar har jag biståndsarbetat på bibliotek i Zimbabwe. Där blev det väldigt tydligt hur viktigt det är att ha tillgång till litteratur, att kunna formulera sig och att kunna läsa."

I Zimbabwe blev det väldigt tydligt hur viktigt det är att ha tillgång till litteratur, att kunna formulera sig och att kunna läsa

"Härnösand är en stor liten stad."

Airi Palm Borden gillar Härnösand. "Här finns vackra historiska hus och residensstadens organisationer. Det är nära till allt och inte minst till havet. Här finns ett aktivt kulturliv och fina miljöer - en nog så viktig komponent när man talar om tillväxt och vad som drar inflyttare. Härnösand har schyssta satsningar på kommunikationer för allmänheten - bara en sån sak!"

"Jag hoppas att stan kan utvecklas med tiden utan att ge alltför mycket avkall på den charmiga småstadskaraktären i centrum, samtidigt som det naturligtvis är bra om fler flyttar hit. Jag är väldigt glad att det fina Tobakshuset kommit till liv igen och att man vill satsa på stadsmiljön kring Nybrogatan och kajen."

Airi jobbar även på bibliotekets filialer i Ramvik och Viksjö.

Meröppet ökar servicen på landsbygden.

Just nu arbetar Airi med närbiblioteken i Viksjö och Ramvik som en del i kommunens projekt "Landsbygd 2.0". En större satsning som syftar till att stärka servicen på landsbygden. Bibliotekets roll som mötesplats blir ännu tydligare då så kallat Meröppet införs. Med tagg och kod ska invånarna kunna komma in i biblioteket även när personalen inte är på plats. Föreningar kan ha möten och arbetsplatser för distansarbetare ska skapas i lokalerna.

"Jag hoppas att satsningen ska leda till fler kontakter och samarbeten med både ortsbor och föreningar kring bibliotekets programverksamhet. Det finns så många intressanta och kreativa människor som gör spännande saker. Det vore roligt att kunna visa fram något av allt de gör på biblioteken!", säger Airi.

  Det här finns i Sambiblioteket

 • Plan 1

  Servicecenter med kommunens reception, möteslokaler, InfoPoint, café och restaurang.

 • Plan 2

  Härnösands bibliotek.

 • Plan 3

  Lärcentrum med studiemiljö.

 • Plan 4 & 5

  Evenemangs- och möteslokaler samt utvecklingsmiljö och kontor.
  Kommunens tillväxtavdelning och kommunikationsavdelning.

Framtiden för fakta och fiktion.

Idag pratas det mycket om vilseledande information och falska nyheter. Här är biblioteket din pålitliga kompis och trovärdiga informationsförmedlare. Biblioteken får ofta höga poäng i förtroendeundersökningar och här kommer du alltså till en plats där många röster hörs och där du själv har möjlighet att bilda dig en uppfattning.

"Tekniken och digitaliseringen har tagit stora språng och fortsätter att utvecklas. Alla hänger inte med och här gör bibblan stora insatser med de datakurser vi håller för allmänheten. När nya digitala saker fortsätter komma behövs också biblioteken som pålitliga och samhällsnyttiga kunskapsförmedlare.", säger Airi. "Det är både en utmaning och en möjlighet för biblioteken att lyfta det nya."

Tre snabba frågor.

1. En given fråga till dig som bibliotikarie. Läser du mycket på fritiden?
"Jag läser nog inte mer än många andra. Det går i perioder. Ibland läser jag ingenting alls, ibland flera böcker i veckan."

2. Finns det något du aldrig skulle läsa?
"Nej, inte av princip, men jag läser hellre korta romaner än stora tegelstenar till böcker. Tiden rinner och klockan går. Jag läser hellre verklighetsförankrade romaner än fantasy."

3. Hur resonerar du när du ger bokrekommendationer och lästips?
"Jag brukar börja med att fråga vad hen läst tidigare. Sen beror det på om det är ett barn eller vuxen som frågar, om personen har svenska som första språk eller håller på att lära sig. Det är bra att lämna flera förslag och att berätta kort om varje bok. Det viktigaste är nog att visa engagemang och intresse. Och att inte vara rädd för att vara en smula personlig."