Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Om man har en dröm måste man kämpa

Egen klinik i Bagdad

Djur och deras välmående har alltid varit viktigt för Ghaidaa och hon började därför den femåriga utbildningen till veterinär. Sedan startade hon en egen klinik för smådjur i Bagdad.
Men Bagdad var då en mycket farlig stad. Hon växte upp med kriget som vardag. Bomber som small. Döda människor som låg på gatorna.
– Ibland kunde det ligga rader med döda personer i staden och om man försökte flytta dem kunde man själv bli dödad.
Hon och hennes man, som också är veterinär, flydde till Jordanien. Efter Saddam Husseins fall flyttade de tillbaka, men terrorister gjorde det omöjligt för högutbildade att arbeta.
– Vi förlorade flera vänner och när vi också fick ett sådant hot lämnade vi allt i kliniken. Möbler, mediciner, utrustning och apparater – allt, och flyttade för att rädda våra liv.

Elva års utbildning

I Sverige läste Ghaidaa i tur och ordning SFI, Svenska B, sjukvårdssvenska och till sist en tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU. Fem års studier i hemlandet för att bli veterinär. Sex år till för att Ghaidaa skulle få jobba i Sverige.

– Jag tänkte att det är en lång och svår väg. Men om man har en dröm måste man kämpa. Visst har jag varit rädd att inte lyckas, men jag har haft stort stöd från min man, annars hade det inte funkat.

Sommaren 2017 öppnade Ghaidaa Shihab Härnösands Smådjursmottagning.

Ny klinik i Härnösand

Sommaren 2017 öppnade Ghaidaa Härnösands Smådjursmottagning. Kliniken har labb, apparat för tandsten, poliklinik och hon kan utföra enklare operationer där narkos inte krävs. Hennes nästa dröm är att utveckla tjänster som inte finns nu, till exempel röntgen, endoskopi och narkos.
Skillnaden mellan att driva företag i Irak och Sverige är stor.
– Där var det bara att bestämma sig, och så kunde man öppna inom några veckor. Här behöver man tillstånd för att sätta upp en skylt, byggnadstillstånd, F-skattsedel… Jag har fått otroligt bra hjälp av Arbetsförmedlingen och näringslivsenheten på kommunen med allt som krävs för att starta företag.

När ett djur blir bra – det är den stora glädjen för mig

Hjälp invandrare!

– Får jag säga en sak till hela folket, som är viktig? Hjälp invandrare med att vara positiva i samhället. Det är svårt att komma in i en ny kultur. Känner man sig utanför kan man bli en negativ person och det är negativt för hela samhället. Hjälp dem med språket, ha lite tålamod, för det ger integration. Hjälp dem med olika sorters praktik och lär dem om det svenska samhället och svensk lag. Det är när man träffar folk och blandar sig med folk som man lär sig.

Text och foto: Maria-Thérèse Sommar

Ghaidaa Shihab. Ålder: 47. Familj: Man och tre barn, 16, 14 och 10 år.