Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Om man har en dröm måste man kämpa

Egen klinik i Bagdad

Djur och deras välmående har alltid varit viktigt för Ghaidaa och hon började därför den femåriga utbildningen till veterinär. Sedan startade hon en egen klinik för smådjur i Bagdad.
Men Bagdad var då en mycket farlig stad. Hon växte upp med kriget som vardag. Bomber som small. Döda människor som låg på gatorna.
– Ibland kunde det ligga rader med döda personer i staden och om man försökte flytta dem kunde man själv bli dödad.
Hon och hennes man, som också är veterinär, flydde till Jordanien. Efter Saddam Husseins fall flyttade de tillbaka, men terrorister gjorde det omöjligt för högutbildade att arbeta.
– Vi förlorade flera vänner och när vi också fick ett sådant hot lämnade vi allt i kliniken. Möbler, mediciner, utrustning och apparater – allt, och flyttade för att rädda våra liv.

Elva års utbildning

I Sverige läste Ghaidaa i tur och ordning SFI, Svenska B, sjukvårdssvenska och till sist en tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU. Fem års studier i hemlandet för att bli veterinär. Sex år till för att Ghaidaa skulle få jobba i Sverige.

– Jag tänkte att det är en lång och svår väg. Men om man har en dröm måste man kämpa. Visst har jag varit rädd att inte lyckas, men jag har haft stort stöd från min man, annars hade det inte funkat.

Sommaren 2017 öppnade Ghaidaa Shihab Härnösands Smådjursmottagning.

Ny klinik i Härnösand

Sommaren 2017 öppnade Ghaidaa Härnösands Smådjursmottagning. Kliniken har labb, apparat för tandsten, poliklinik och hon kan utföra enklare operationer där narkos inte krävs. Hennes nästa dröm är att utveckla tjänster som inte finns nu, till exempel röntgen, endoskopi och narkos.
Skillnaden mellan att driva företag i Irak och Sverige är stor.
– Där var det bara att bestämma sig, och så kunde man öppna inom några veckor. Här behöver man tillstånd för att sätta upp en skylt, byggnadstillstånd, F-skattsedel… Jag har fått otroligt bra hjälp av Arbetsförmedlingen och näringslivsenheten på kommunen med allt som krävs för att starta företag.

När ett djur blir bra – det är den stora glädjen för mig

Hjälp invandrare!

– Får jag säga en sak till hela folket, som är viktig? Hjälp invandrare med att vara positiva i samhället. Det är svårt att komma in i en ny kultur. Känner man sig utanför kan man bli en negativ person och det är negativt för hela samhället. Hjälp dem med språket, ha lite tålamod, för det ger integration. Hjälp dem med olika sorters praktik och lär dem om det svenska samhället och svensk lag. Det är när man träffar folk och blandar sig med folk som man lär sig.

Text och foto: Maria-Thérèse Sommar

Ghaidaa Shihab. Ålder: 47. Familj: Man och tre barn, 16, 14 och 10 år.