Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Urban Living vid torget.

Ombyggnationerna vid torget har väckt stort intresse, då kontorslokaler omvandlats till sju mindre lägenheter med konceptet Urban Living.

Fastighetsägaren tog sikte på hyresgäster som önskade bo kompakt och ha staden utanför som vardagsrum. Initialt räknade man med att locka en yngre målgrupp men intresset för de hypercentrala lägenheterna har varit stort från alla ålderskategorier.

Barbro Bäckström, 73 år. 1,5 rum och kök på 51 kvadratmeter.
Jag bestämde mig snabbt - utan att ens ha tittat på lägenheten!

Barbro hade bestämt sig för att flytta från sin tidigare lägenhet men ville absolut bo kvar i centrum.
"Jag fick tips om det här och bestämde mig snabbt - utan att ha tittat på lägenheten ens! Nytt och centralt lät väldigt bra."

I över trettio år arbetade hon i butik i Prismagallerian och nu har hon portingång bara tvärs över gatan från sin tidigare arbetsplats, och kan varje dag blicka ut över torget från sin lägenhet.

Hyresrätt, 51 kvadratmeter. 1,5 rum och kök.

Planlösningen i lägenheten är öppen och luftig. Bara en glasvägg skiljer vardagsrums- och köksdelen från sovalkov och hall.
På frågan om vad som är bäst med boendet svarar Barbro att läget varit avgörande, det är nära till allt och dessutom finns det hiss, vilket inte är vanligt i hyresrätter i Härnösand. Och sedan är det ju en väldigt fin lägenhet, tillägger hon.

Förvaringsutrymmena är begränsade, påpekar hon, och upplever att hon inte får plats med allt.
"Är man lite äldre har man samlat på sig en hel del saker. Jag skulle nog behöva mer förvaring." berättar Barbro.

Kedjehus på Kolonibacken.

Härnösands nyaste bostadsområde är kanske mer känt som Solbacksvillorna? Byggnationerna är färdiga och har nu fått gatuadressen Kolonibacken.
Skyddspapper ligger kvar i trappan, det doftar nytt hus och inflyttning pågår för fullt.

Jan-Olof Norell och Charlotta Ekelund, 71 resp. 45 år. 129 kvadratmeter i två plan, 6 rum och kök.
Man får så mycket här. Nära till både stad och skog.

Efter att ha bott i mindre bostadsrätt på Mellanholmen får familjen Ekelund Norell nu mer svängrum. Otålig väntan har lett fram till efterlängtad inflyttning.
Charlotta berättar att hon tidigt fick tips om nyproduktionen och blev nyfiken.
"Nybyggt och kedjehus kändes bra, men vi ville inte ha ansvaret och arbetsinsatsen som det innebär att äga själv så bostadsrättsförening passade oss bra" säger hon.

På frågan om vad som är det bästa med boendet svarar Charlotta att det var läget som avgjorde allt.
"Här har vi nära till både stad och skog".
"Det är vackert och barnvänligt här, dessutom nära till vår dotters förskola", tillägger Jan-Olof.

Bostadsrätt, 129 kvadratmeter. 6 rum och kök i två plan.

Välplanerat hus med ytor som upplevs generösa storleksmässigt. Det är ljust och fräscht och utsikten söderut mot Geresta och Vårdkasen går inte av för hackor.

Allrummet på nedervåningen är ljust och rymmer både matplats, läs-fåtöljer och dottern Toras leksaker. I allrummet på övervåningen regerar böckerna. Paret har så mycket böcker att väggytorna inte räcker till. "Vårt bibliotek fortsätter in i klädkammaren", säger Charlotta och skrattar.

    Tack för besöket!

  • Stort tack till Barbro Bäckström, Charlotta Ekelund och Jan-Olof Norell för att vi fick hälsa på i Härnösands nya bostäder.

  • Läs hela reportaget i Yippie Härnösand nr 10/2018.

  • Vill du också flytta till Härnösand? På harnosand.se/inflyttning hittar du all information du behöver