Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Urban Living vid torget.

Ombyggnationerna vid torget har väckt stort intresse, då kontorslokaler omvandlats till sju mindre lägenheter med konceptet Urban Living.

Fastighetsägaren tog sikte på hyresgäster som önskade bo kompakt och ha staden utanför som vardagsrum. Initialt räknade man med att locka en yngre målgrupp men intresset för de hypercentrala lägenheterna har varit stort från alla ålderskategorier.

Barbro Bäckström, 73 år. 1,5 rum och kök på 51 kvadratmeter.
Jag bestämde mig snabbt - utan att ens ha tittat på lägenheten!

Barbro hade bestämt sig för att flytta från sin tidigare lägenhet men ville absolut bo kvar i centrum.
"Jag fick tips om det här och bestämde mig snabbt - utan att ha tittat på lägenheten ens! Nytt och centralt lät väldigt bra."

I över trettio år arbetade hon i butik i Prismagallerian och nu har hon portingång bara tvärs över gatan från sin tidigare arbetsplats, och kan varje dag blicka ut över torget från sin lägenhet.

Hyresrätt, 51 kvadratmeter. 1,5 rum och kök.

Planlösningen i lägenheten är öppen och luftig. Bara en glasvägg skiljer vardagsrums- och köksdelen från sovalkov och hall.
På frågan om vad som är bäst med boendet svarar Barbro att läget varit avgörande, det är nära till allt och dessutom finns det hiss, vilket inte är vanligt i hyresrätter i Härnösand. Och sedan är det ju en väldigt fin lägenhet, tillägger hon.

Förvaringsutrymmena är begränsade, påpekar hon, och upplever att hon inte får plats med allt.
"Är man lite äldre har man samlat på sig en hel del saker. Jag skulle nog behöva mer förvaring." berättar Barbro.

Kedjehus på Kolonibacken.

Härnösands nyaste bostadsområde är kanske mer känt som Solbacksvillorna? Byggnationerna är färdiga och har nu fått gatuadressen Kolonibacken.
Skyddspapper ligger kvar i trappan, det doftar nytt hus och inflyttning pågår för fullt.

Jan-Olof Norell och Charlotta Ekelund, 71 resp. 45 år. 129 kvadratmeter i två plan, 6 rum och kök.
Man får så mycket här. Nära till både stad och skog.

Efter att ha bott i mindre bostadsrätt på Mellanholmen får familjen Ekelund Norell nu mer svängrum. Otålig väntan har lett fram till efterlängtad inflyttning.
Charlotta berättar att hon tidigt fick tips om nyproduktionen och blev nyfiken.
"Nybyggt och kedjehus kändes bra, men vi ville inte ha ansvaret och arbetsinsatsen som det innebär att äga själv så bostadsrättsförening passade oss bra" säger hon.

På frågan om vad som är det bästa med boendet svarar Charlotta att det var läget som avgjorde allt.
"Här har vi nära till både stad och skog".
"Det är vackert och barnvänligt här, dessutom nära till vår dotters förskola", tillägger Jan-Olof.

Bostadsrätt, 129 kvadratmeter. 6 rum och kök i två plan.

Välplanerat hus med ytor som upplevs generösa storleksmässigt. Det är ljust och fräscht och utsikten söderut mot Geresta och Vårdkasen går inte av för hackor.

Allrummet på nedervåningen är ljust och rymmer både matplats, läs-fåtöljer och dottern Toras leksaker. I allrummet på övervåningen regerar böckerna. Paret har så mycket böcker att väggytorna inte räcker till. "Vårt bibliotek fortsätter in i klädkammaren", säger Charlotta och skrattar.

    Tack för besöket!

  • Stort tack till Barbro Bäckström, Charlotta Ekelund och Jan-Olof Norell för att vi fick hälsa på i Härnösands nya bostäder.

  • Läs hela reportaget i Yippie Härnösand nr 10/2018.

  • Vill du också flytta till Härnösand? På harnosand.se/inflyttning hittar du all information du behöver