Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

100 år är en milstolpe för alla föreningar. Tillsammans tar vi oss dit.

Föreningar både formar samhället och berättar historien om det. Vissa är nystartade, andra är gamla - och några fyller jämnt i år.

Här lyfter vi fyra jubilarer, i olika åldrar och genrer, som alla sätter sin prägel på Härnösand.

Härnösands simsällskap firar 100 år.

Hundraåringen på Simhallen.

Hela året har Härnösands simsällskap firat sitt hundraåriga jubileum, och än är det inte slut på firande. I december är det dags för en jubileumstävling där hela distriktet kommer på besök. Den 15-16 december genomförs tävlingen "100-åringen" på Simhallen och hela Härnösand är välkomna dit för att heja och stötta.

Härnösands simsällskap är en liten men ambitiös klubb som under flera årtionden nått oproportionerligt stora framgångar i tävlingsbassängerna. Träningsgrupperna börjar fyllas på och klubben växer. Att simma kan vara både härligt avkopplande men är också effektiv, skonsam träning för hela kroppen.

Föreningen flyter på.

Att jobba sig igenom ett helt sekel är sällan helt enkelt eller självklart, inte heller för simsällskapet. För tio år sedan renoverades Simhallen och en ny relaxavdelning byggdes ut, vilket försatte föreningen i ett mycket tufft läge.
"Renoveringen tog mycket längre tid än planerat och under hela tiden som den pågick så kunde vi inte träna här. När vi till slut kom tillbaka till Simhallen hade vi ungefär 20 aktiva simmare kvar... Klubben gick runt på tre eller fyra familjer."

"Simhallen behövde absolut renoveras, det är inte mycket att säga om, men det långa uppehållet var ett hårt slag för vår verksamhet", konstaterar Birgitta Westerlind.
Nu växer föreningen och intresset för simning som träningsform är stort.

Det här är Härnösands simsällskap

 

 • Grundad år 1918.
 • Med syfte att bredda intresset för simidrotten från barn till veteran.
 • Cirka 50 medlemmar i klubbens träningsgrupper, omkring 100 i simskolegrupperna.

 

Läs mer på Härnösands simsällskaps hemsida eller på deras Facebooksida.

Dansföreningen Spirorna firar 25 år.

Ett, två, tre, hopp.

Danssportklubben Spirorna undervisar i bugg, lindy hop, west coast swing och foxtrot och några medlemmar tävlingsdansar över hela landet.

"Det finns ju många aktiviteter och träningsformer som lockar, men vi startar upp nybörjarkurser varje termin, så intresset för dans lever. Sedan går det väldigt mycket upp och ner. Går det någon serie på tv som handlar om dans så märker vi av det direkt", berättar Jonas Stenmark.
"När Dansbandskampen visades på tv fick vi till exempel över 100 anmälda till en nybörjarkurs".

Dansens positiva effekter.

Dans som motionsform är ett härligt sätt att aktivera sig och träffa människor, det är vetenskapligt bevisat att man mår bra och blir glad av det. Medlemmarna själva vittnar om att det är en glad och positiv stämning kring dansen och att det handlar lika mycket om att umgås och ha trevligt som om själva dansen.

"Vissa springer eller går på gym för att bli kvitt stress, jag dansar istället", säger Elina Lindblom.

Det här är danssportklubben Spirorna

 

 • Grundades år 1993.
 • Med syfte att bedriva danssport och främja dansen och dess utveckling. Klubben är öppen både för den som vill satsa på dansen som sport och den som bara vill dansa socialt.
 • 160 medlemmar. Nybörjarkurser startar i januari-februari år 2019.

 

Läs mer på Spirornas hemsida eller på deras Facebooksida.

Säbrå Orkesterförening firar 60 år.

Dynamisk grupp med stor publik.

Koncentrationen är maximal hos alla i orkestern och medlemmarna möts i musiken. Det är en stor åldersblandning i föreningen vilket skapar dynamik i gruppen och tillsammans spelar de en repertoar med populärklassisk samt underhållnings- och folkmusik.

"Vi har roligt tillsammans och det tillkommer nya musiker med jämna mellanrum. Blåset är i princip fullt just nu, men stråk finns det alltid plats för", berättar dirigent Björn Hedström.

Fyra gånger sextio.

Föreningen firar 60 år och trillingarna Gun-Marie, Ann-Marie och Britt-Marie Hägglund firar 60 år som medlemmar.

Ja, trillingarna har varit med sedan starten år 1958 men de är långt ifrån ensamma om att ha spelat länge i orkestern. Skälet är enkelt, det är en orkester som är lätt att trivas i. Man samarbetar gärna med andra ensembler och körer för att ständigt utvecklas och fortsätta ha trevligt med andra.

Det är här Säbrå Orkesterförening

 

 • Grundades år 1958.
 • Med syfte att erbjuda amatörmusiker i Härnösand med omnejd att spela.
 • Medlemsantalet pendlar mellan 40 och 50.
Sankt Petri Orden firar 175 år.

Sällskapsliv som prioritet i nästan två sekel.

År 1843 instiftades Sankt Petri Orden med syftet att främja "ett angenämt och förädlande sällskapsliv" och tillsammans ägna sig åt friluftsliv, jakt och fiske.
Att detta sällskap nu funnits i 175 år och överlevt såväl generationsskiften som samhällsomvandlingar och svackor är närmast förbluffande. Det är fascinerande att det är flera generationer av Härnösandsbor som har någon form av koppling till Sankt Petri Orden.

Redan när ordenshuset byggdes år 1871 var det en plats tänkt att vara öppen och där man skulle kunna träffas under lättsamma former. Ett vardagsrum och en festlokal för hela Härnösand.

Allt annat än stelt och tråkigt.

Intresset för 175-åringen ökar och ytterligare en generation Härnösandsbor är på väg in. Formellt ska man föreslås av en medlem för att kunna väljas in men det är formaliteter man tummar mycket på.
"Känner man att det här verkar roligt så kan man höra av sig och säga att man är intresserad. Svårare än så är det inte", säger stormästare Khosrow Razavi.

Bilden av ordenslivet som stelt, slutet, formellt och bara till för äldre herrar stämmer inte för Sankt Petri Orden. Kvinnliga medlemmar har funnits sedan 1880-talet och sammankomsterna är långt ifrån stela, berättar Khosrow Razavi. Men absolut, här får man möjlighet att använda långklänning och frack under ordens mer traditionella fester. Allt ifrån formella aftnar till avslappnade after work-kvällar arrangeras - allt för att tillsammans ha "ett angenämt sällskapsliv", som grundare Moses Gröndahl fastslog år 1843.

Det här är Sankt Petri Orden

 

 • Grundades år 1843.
 • Med syfte att bedriva “ett angenämt och förädlande sällskapsliv”.
 • Cirka 365 medlemmar.

 

Läs mer på Sankt Petri Ordens hemsida.