Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

En viktig resurs för resursgruppen

Resurs för hela kommunen.

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

Resursgruppen tar hand om hela kommunens bad- och grillplatser och har inför vintersäsongen haft fullt upp med att göra en uppstart av slalombacken. För att kommunens alla slalomåkare snabbt ska kunna hoppa i pjäxorna och åka en sväng när snön kommit krävs det att lift och maskineri hunnit få sin årliga genomgång, service och besiktning. Resursgruppen har sett till att allt finns på plats och är i ordning - nu behövs det bara kyla för att de ska kunna dra igång snökanonerna och de första skidåkarna kan njuta av härliga timmar i skidbacken.

Liften i Vårdkasbacken får service inför vinterns åkning.

En grupp med många historier.

Som arbetsledare för resursgruppen får Hobbe lära känna människor med många olika bakgrunder, något han uppskattar mycket. Till resursgruppen kommer personer som, av en eller annan anledning, behöver hjälp med att komma in i arbetslivet. En del arbetstränar och andra behöver jobba i mindre grupper för att kunna växa in i jobbet och rollen som arbetstagare. Med hjälp av arbetslivskonsulent och stöttning inom gruppen får dessa människor den hjälp de behöver för att komma vidare.

"Jag lär mig hela tiden genom att träffa nya människor, alla med olika historier. Jag får dessutom ta del av andra kulturer och samlar på mig all kunskap jag kan, för att jag ska kunna bemöta nästa person som kommer till gruppen med mer insikter och kunskap", berättar Hobbe.

Stöttning och goda råd.

Att stötta varandra inom gruppen är viktigt för Hobbe och därför börjar gruppen varje morgon med en samling där man går laget runt och berättar om dagsformen, humör och allmäntillstånd. "Det är väldigt viktigt och det tar bara några minuter. Genom att vara medvetna om varandra bygger vi ömsesidig respekt. Ärlighet är jätteviktigt för att det ska finnas trygghet, men ärlighet och öppenhet kräver träning om du aldrig tidigare levt på det viset", berättar Hobbe.

Vägen framåt i arbetet går genom att dela med sig av egna erfarenheter och ge råd. "Det fungerar inte att säga 'du SKA göra det', jag kan bara berätta hur jag själv gjort för att lyckas och finnas där som stöd", förklarar han.

Hobbe Eriksson, arbetsledare för resursgruppen.

Fint samspel gör hela skillnaden.

Under kommunens medarbetarvecka uppmärksammandes resursgruppen och det arbete de gör, vilket Hobbe är stolt över.
"De har inte uppmärksammats tillräckligt tidigare så jag är glad för gruppens skull", säger han.
Samtidigt poängterar han att det finns ett fint samarbete med andra delar av kommunen när det behövs. "Ett bra samspel med underbara människor, det är så det ska vara", konstaterar han.

Mitt Härnösand.

Hobbe lämnade Uppsala för en nystart i Härnösand 1991 och känner sig väldigt hemma här. Likt många fler i Härnösand uppskattar han närheten till allt och njuter gärna av fiske och slalom på fritiden, tillsammans med sina två barn.
Han började arbeta som svetsare för att sedan börja arbeta som elevassistent i skolan, innan han slutligen hamnade helt rätt - i resursgruppen. "Jag måste arbeta med människor, så är det bara", berättar han.

Allas vårt Härnösand.