Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

Juniors musikaliska medicin

Det värmer i hjärtat!

Uppmärksammad sångstund.

En kort filmsnutt på Koltrastens särskilda boende i Härnösand har blivit en riktig raket på Facebook.
Filmen där en ung anställd spelar gitarr och sjunger med de boende har nu visats över 27 000 gånger och fått hundratals reaktioner och delningar. Bland kommentarerna återfinns ord och meningar som "Underbart!", "Värmer i hjärtat!" och "Så skulle alla äldre få ha det".

- Många har sett det och blivit glada. Det är roligt!

Säger Junior Binua och skrattar lite över uppmärksamheten. Själv tycker han inte att det är en så stor sak, den lilla sångstund som lades ut på Facebook är långt ifrån unik. Det är mycket sång och musik i Juniors liv, även på arbetsplatsen.

Junior är timanställd omvårdnadspersonal på Koltrasten och får sköta alla tänkbara sysslor på boendet under sina pass. När det finns tid och behov tar han gärna fram gitarren för att spela och sjunga. Ibland samlas boende från alla avdelningar och har allsång tillsammans, andra gånger spelar han för mindre grupper på boendet. Om någon äldre känner sig orolig eller har svårt att somna spelar Junior gärna lite lugn musik på rummet.

Många strängar på Juniors lyra.

När Junior inte spelar på Koltrasten är han allsångsledare i Pingstkyrkan och har spelningar själv och tillsammans med andra. Oftast spelar han i Härnösand med omnejd men även Danmark, Finland och Belgien har fått ta del av Juniors musikalitet. Repertoaren anpassas efter publiken och på Koltrasten är det 60-talsmusik, visor och folkmusik som gäller.

Junior kom till Sverige från Kongo-Kinshasa för fem år sedan. Att träna in svenska låtar och umgås med sina nya vänner har hjälpt mycket för att lära sig det nya språket. Han har nu studerat färdigt på Härnösands Folkhögskola och söker jobb, men förhoppningen är att på sikt fortsätta studera.
"Jag vill läsa till socionom. Jag vill jobba med människor, jag mår bra av att hjälpa andra", säger Junior.

Vad tycker de boende på Koltrasten? Vad lyssnar de helst på?
"Musik är medicin! Helst lyssnar jag på visor, gärna Taube." - Anna Dahlin.
"Vi sjunger en hel del tillsammans och det är roligt att ha Junior här. Får jag önska en låt så blir det 'I natt jag drömde'." - Folke Kristiansson.
"Vi sjunger tillsammans regelbundet och det är väldigt trevligt. Önskemusik? 'I natt jag drömde' är fin." - Aina Hägglund.