Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

En konsthall för alla

Linda Nordlander Frisk, konstintendent.

Från Umeå till Härnösand.

"Det kändes som att jag hittat en skatt som ingen annan fått ta del av", säger Linda Nordlander Frisk när hon berättar om hur allt började.
När hon började studera vid en kulturvetarutbildning vid Umeå Universitet var hon, likt många studenter, inte helt säker på vart det skulle leda. Av en slump valde hon en kurs i konsthistoria och det blev tydligt att hon hittat rätt. Estetik och historia hade alltid varit stora intressen och där passade konsten in perfekt.

Efter sin examen vid universitetet i början av 2000-talet har Linda arbetat non-stop med konst och kultur, bland annat på Hasselbladsstiftelsen i Göteborg, regionens kulturavdelning och Västernorrlands museum. Fascinationen och passionen för konsten och utställningsmediet är fortsatt stark och utvecklas ständigt. "Konsten kan berätta om världshistorien på ett annorlunda sätt och kommenterar samtiden utan att alltid försöka styra", berättar hon.

Idag arbetar Linda som konstintendent på Konsthallen i Härnösand, vilket var en av målbilderna när flytten gick från Göteborg till Härnösand för snart tio år sedan.

Låg tröskel till Konsthallen.

I arbetet som konstintendent är det varit viktigt för Linda att skapa känslan av att dörren är öppen till Konsthallen. "Det ska vara en låg tröskel, utan att för sakens skull göra avkall på den konstnärliga höjden", berättar hon. "De som inte är vana konstkonsumenter ska ändå känna sig välkomnade att ta del av stadens fantastiska konstutbud och alla Härnösandsbor ska vara trygga med att besöka oss".

"Stora pampiga byggnader kan verka avskräckande, därför kan något så enkelt som att faktiskt ställa upp ytterdörren på vid gavel motverka det och väcka nyfikenhet bland förbipasserande", förklarar Linda. "Många har reagerat och tänkt 'jaha, det är öppet här' och trillat in på ett spontant besök, vilket är precis vad vi vill. Nytt på hallen från 2018 är att vi inrättat Hall Agrell, ett rum med soffor, barnhörna och konstböcker och tidskrifter. Här är det verkligen härligt att slå sig ner en stund, kanske bara för att vila trötta ben eller för att diskutera det som just upplevts hos oss".

"Att kunna erbjuda sådant som tilltalar och lockar in besökare är en självklarhet".

Föremål och målningar, klassiskt och modernt.

I Konsthallen ryms allt från uttrycksfull samtidskonst till 1800- och 1900-talets stora konstnärer, som Chagall, Picasso och Matisse. Att några av världens största konstnärsnamn finns i Härnösand är tack vare en donation av Nils och Elna Qvists otroliga konstsamling.
"Vi breddar verksamheten och besöksmålgruppen genom att kunna erbjuda både stora och mindre utställningar. Genom Qvistska samlingen har vi även gott om föremål, antikviteter som glas, tenn, porslin och möbler, som intresserar många", berättar Linda. "Att kunna erbjuda sådant som tilltalar och lockar in besökare är en självklarhet, det är det som är existensberättigande för vår verksamhet."

Linda beskriver Härnösand som en kulturvan stad med publik som inte skyggar för att ta sig an svåra ämnen och komplicerad konst. "Både starkt och smalt innehåll intresserar Härnösandsborna", berättar hon.

"Både starkt och smalt innehåll intresserar Härnösandsborna".

Konst är...

Lindas personliga syn på konst är att den inte alls behöver vara vacker eller tillmötesgående men att "konsten gärna får vara smart och/eller vacker".

Det handlar om vem du är.

Flytten till Härnösand blev minst sagt lyckad och här trivs Linda med sin familj, bestående av man och tre barn. Hon beskriver hur man i Härnösand är samhällsmedborgare på ett annat sätt än vad hon upplevt när hon bott i större städer. "Man kommer nära på ett annat sätt, på ett positivt sätt. Bara en sådan sak att man faktiskt vet vem som är kommunalråd, vilka politiker som håller i vilka frågor och att man möts i vardagen", förklarar hon.

Linda beskriver att det är enkelt att leva ett gott liv i Härnösand, med fem minuter till allt. Större kulturutbud än vad man hinner med, härliga restauranger, havet, skogen, skidspår, slalombacke eller simhall finns inom nära räckhåll och staden är välkomnande. "Här spelar det inte lika stor roll vad du gör, utan det handlar mer om vem du är.

Konsthallen i Härnösand.