Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

En konsthall för alla

Linda Nordlander Frisk, konstintendent.

Från Umeå till Härnösand.

"Det kändes som att jag hittat en skatt som ingen annan fått ta del av", säger Linda Nordlander Frisk när hon berättar om hur allt började.
När hon började studera vid en kulturvetarutbildning vid Umeå Universitet var hon, likt många studenter, inte helt säker på vart det skulle leda. Av en slump valde hon en kurs i konsthistoria och det blev tydligt att hon hittat rätt. Estetik och historia hade alltid varit stora intressen och där passade konsten in perfekt.

Efter sin examen vid universitetet i början av 2000-talet har Linda arbetat non-stop med konst och kultur, bland annat på Hasselbladsstiftelsen i Göteborg, regionens kulturavdelning och Västernorrlands museum. Fascinationen och passionen för konsten och utställningsmediet är fortsatt stark och utvecklas ständigt. "Konsten kan berätta om världshistorien på ett annorlunda sätt och kommenterar samtiden utan att alltid försöka styra", berättar hon.

Idag arbetar Linda som konstintendent på Konsthallen i Härnösand, vilket var en av målbilderna när flytten gick från Göteborg till Härnösand för snart tio år sedan.

Låg tröskel till Konsthallen.

I arbetet som konstintendent är det varit viktigt för Linda att skapa känslan av att dörren är öppen till Konsthallen. "Det ska vara en låg tröskel, utan att för sakens skull göra avkall på den konstnärliga höjden", berättar hon. "De som inte är vana konstkonsumenter ska ändå känna sig välkomnade att ta del av stadens fantastiska konstutbud och alla Härnösandsbor ska vara trygga med att besöka oss".

"Stora pampiga byggnader kan verka avskräckande, därför kan något så enkelt som att faktiskt ställa upp ytterdörren på vid gavel motverka det och väcka nyfikenhet bland förbipasserande", förklarar Linda. "Många har reagerat och tänkt 'jaha, det är öppet här' och trillat in på ett spontant besök, vilket är precis vad vi vill. Nytt på hallen från 2018 är att vi inrättat Hall Agrell, ett rum med soffor, barnhörna och konstböcker och tidskrifter. Här är det verkligen härligt att slå sig ner en stund, kanske bara för att vila trötta ben eller för att diskutera det som just upplevts hos oss".

"Att kunna erbjuda sådant som tilltalar och lockar in besökare är en självklarhet".

Föremål och målningar, klassiskt och modernt.

I Konsthallen ryms allt från uttrycksfull samtidskonst till 1800- och 1900-talets stora konstnärer, som Chagall, Picasso och Matisse. Att några av världens största konstnärsnamn finns i Härnösand är tack vare en donation av Nils och Elna Qvists otroliga konstsamling.
"Vi breddar verksamheten och besöksmålgruppen genom att kunna erbjuda både stora och mindre utställningar. Genom Qvistska samlingen har vi även gott om föremål, antikviteter som glas, tenn, porslin och möbler, som intresserar många", berättar Linda. "Att kunna erbjuda sådant som tilltalar och lockar in besökare är en självklarhet, det är det som är existensberättigande för vår verksamhet."

Linda beskriver Härnösand som en kulturvan stad med publik som inte skyggar för att ta sig an svåra ämnen och komplicerad konst. "Både starkt och smalt innehåll intresserar Härnösandsborna", berättar hon.

"Både starkt och smalt innehåll intresserar Härnösandsborna".

Konst är...

Lindas personliga syn på konst är att den inte alls behöver vara vacker eller tillmötesgående men att "konsten gärna får vara smart och/eller vacker".

Det handlar om vem du är.

Flytten till Härnösand blev minst sagt lyckad och här trivs Linda med sin familj, bestående av man och tre barn. Hon beskriver hur man i Härnösand är samhällsmedborgare på ett annat sätt än vad hon upplevt när hon bott i större städer. "Man kommer nära på ett annat sätt, på ett positivt sätt. Bara en sådan sak att man faktiskt vet vem som är kommunalråd, vilka politiker som håller i vilka frågor och att man möts i vardagen", förklarar hon.

Linda beskriver att det är enkelt att leva ett gott liv i Härnösand, med fem minuter till allt. Större kulturutbud än vad man hinner med, härliga restauranger, havet, skogen, skidspår, slalombacke eller simhall finns inom nära räckhåll och staden är välkomnande. "Här spelar det inte lika stor roll vad du gör, utan det handlar mer om vem du är.

Konsthallen i Härnösand.