Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

11st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

9st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

46st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Hitta det perfekta löpsteget

Johan Renström är inbiten löpare och vet hur man sätter i fötterna.

Blogg med miljontals besökare

För drygt tio år sedan antog Johan Renström en utmaning om att åka Stafettvasan och började träna alltmer målmedvetet. I dag är det framförallt löpning som gäller och kunskaper och erfarenheter som han samlar på sig delar han regelbundet med sig av som skribent och bloggare. Hans egen blogg Hjärnfysik har drygt 2,5 miljoner besök sedan starten 2010.
Han har jobbat för att hitta det perfekta löpsteget, en löpstil som hjälper honom ta med så mycket energi som möjligt genom varje steg. Sedan är ju vårt sätt att gå och röra oss väldigt individuellt så det finns inte ett enda perfekt steg – varje löpare måste hitta sitt eget perfekta steg.

Johans 5 tips för det perfekta steget

1. Sätt i foten under kroppens massmittpunkt. Lite förenklat: landa med foten rakt under kroppen. Det ger minst energiförlust.
2. Landa på främre trampdynan men utan att trippa på tå. Då har du en framåtriktad kraft men samtidigt svikt i steget som gör att du får tillbaka maximalt med energi från fotisättningen. Landar du på hälen så tappar du mycket energi.
3. Ha kort kontakttid med marken. Målet är lätta, sviktande fotisättningar för att ta med sig energin genom steget. Lång kontakttid innebär tunga steg där du tappar energi.
4. Ha en hög stegfrekvens. Korta steg och hög frekvens ger kortare kontakttid och – förhoppningsvis – lättare steg.
5. Ha en kroppshållning som är lätt framåtlutad. Överkroppen ska vara upprätt och lätt framåtlutad för att ge steget ett naturligt driv framåt.

Överkroppen ska vara upprätt och lätt framåtlutad för att ge steget ett naturligt driv framåt.

Så här ska du träna

Hjärnan återkopplar hela tiden till kroppen när man rör på sig så ut och spring! För varje löptur du gör kommer ditt steg att bli lite bättre, lite mer effektivt. Här listar Johan några saker du kan tänka på.
• Gå inte ut så hårt! Det är ett nybörjarmisstag som gör att du lätt tappar sugen. Om du planerar in fem pass så kan fyra av dem vara pass där du kör 60–70 procent av din maxpuls – och det är lugnare än du tror! Det är ett tempo där hjärtat får jobba och du är lätt andfådd, men där du ändå kan prata under rörelsen. I början kanske det räcker med en rask promenad för att nå den här nivån. När du blir bättre tränad går du över till att löpa och utökar passens längd, men ligg kvar på cirka 70 procent. Det femte passet kan vara tuffare, ett där du ligger på 90–95 procent av maxpulsen och tar ut dig ordentligt med exempelvis intervaller.

För varje löptur du gör kommer ditt steg att bli lite bättre, lite mer effektivt

Växla terräng

• Ta en sak i taget. Tänk inte på hur varenda del av kroppen rör sig när du springer. Välj ut en sak som du vill förbättra och fokusera på den under passet.
• Växla terräng. Hjärnan återkopplar hela tiden till kroppen när du rör dig och variation är grunden för utveckling. Så även om du i första hand tänker springa slätt så blir du bättre av att ibland springa ett trailpass.
• Jobba upp stegfrekvensen. En nybörjare kanske tar 150 steg/minut, bra maratonlöpare ligger på 180–190/minut. Öka gradvis. En hjälp på vägen till ökad stegfrekvens kan vara att hitta musik med rätt BPM (beats per minute) att springa i takt med. Hopprepsträning är också bra – även här går det ju ut på hög frekvens och lätta fotisättningar.
• Prova att filma dig själv! Känslan är en sak, men hur ser det egentligen ut när du springer? Spela in med mobilkameran och kolla!

Även om du i första hand tänker springa slätt så blir du bättre av att ibland springa ett trailpass.
Johan Renström, konsult, löpbloggare och krönikör i Runner’s World