Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

Ett helt nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Och det tänker man fortsätta göra.

Nu presenterar skolan planerna på ett helt nytt scenhus på Murberget, speciellt avsett för akustisk musik och format som en black box med maximal flexibilitet för olika typer av föreställningar. Scenhuset blir 400 kvadratmeter stort och får plats för 250 sittande i publiken. Nu startar arbetet med att samla in pengar till projektet. Målet: 30 miljoner kronor.

Det blir den enda riktiga scenen för akustisk musik i regionen
Fem av åtta elever som börjar på Operahögskolan i Stockholmhösten 2019 har gått på Härnösands folkhögskola.

Fem av åtta från Härnösand

Inför nästa läsår tog Operahögskolan i Stockholm in åtta elever. Fem av dem går eller har gått på Operastudion Kapellsberg på Härnösands folkhögskola. Ytterligare en sångare från skolan kom in på Royal Academy i London.

Samma närmast orimliga överrepresentation av Härnösandselever hittar man på högskoleutbildningar för exempelvis slagverkare, instrumentalister, kompositörer och dansare.

– Kvaliteten på våra utbildningar är väldigt hög och vi har sedan många år ett mycket gott rykte, säger Härnösands folkhögskolas rektor Ola Bojestig. Nu måste vi vara beredda att satsa och skaffa förutsättningar för att fortsätta vara attraktiva för duktiga elever och lärare i framtiden.

Kapellsbergs musikskola på Härnösands folkhögskola har följande inriktningar:

  • Operastudion
  • Instrumentalist
  • Tonsättarskolan
  • Folkmusik

Av konstnärliga utbildningar på folkhögskolan finns även New Education for Contemporary Dance

Flexibel lokal med optimal akustik

Skolan tar sikte på ett helt nytt scenrum, byggt för att ge optimal akustik och samtidigt vara en flexibel lokal för många typer av föreställningar.
– Både sångare, instrumentalister och folkmusiker behöver det här scenhuset, säger Ola Bojestig.

Scenhuset ska byggas i anslutning till dagens Kempesal, ner mot vattnet och är ett stort men enkelt rektangulärt rum med tio meter i takhöjd, en generös foajé och läktare som kan skjutas undan och skapa ett stort golv. Loger, scen och lastportar är anpassade för att kunna ta emot och sätta upp stora produktioner med upp till trettio personer på scen.

Scenhuset är ritat av arkitektbyrån YAAM. Arkitekten Jenny Ahlberg har rötterna i Härnösand.
  • Mått: Scenrum/black box 16 x 20 meter.
  • Takhöjd: 10 meter.
  • Total yta: Drygt 400 kvadratmeter.
  • Publikplatser: 200–250 beroende på typ av föreställning.
  • Beräknad kostnad: 30 miljoner kronor.

30 miljoner kronor

Arkitekten Jenny Ahlbäck – med rötterna i Härnösand – har tagit fram ritningar både för scenhuset och ett helt nytt litet torg som blir en samlingsplats för personal och elever på skolan. Projektet har ett insamlingsmål på 30 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar, men det är definitivt realistiskt, säger Olof Frensborg, ordförande i Härnösands folkhögskolas styrelse. Vi börjar inte från noll utan har en verksamhet som är etablerad och har gott renommé.

Målet är att finansiera scenhuset utan skattepengar. Stiftelser, fonder och fristående mecenater är tänkta att bli de stora bidragsgivarna.

– Vi ordnar boendet och maten, och sedan är det bara för eleverna att gå in i scenhuset och köra – och så har vi skapat något som faktiskt inte finns i Sverige idag, säger rektorn Ola Bojestig.

Många positiva bieffekter

I första hand handlar scenhusprojektet om att ge skolans utbildningar toppförutsättningar, men det finns också många positiva bieffekter.

– Det här blir en tillgång för kulturlivet både i Härnösand och i regionen, säger Ola Bojestig.

200–250 åskådare synkar bra mot kapaciteten i skolans restaurang. Lägg till möjligheten att hyra tomma rum på elevhemmet och det skulle vara möjligt att erbjuda teaterresor för åskådare utifrån, eller helpension för en orkester som vill ha en repetitionsvecka i toppenmiljö. Eller varför inte en sommarskola för unga operaelever, ett operaläger?

– Vi ordnar boendet och maten, och sedan är det bara för eleverna att gå in i scenhuset och köra – och så har vi skapat något som faktiskt inte finns i Sverige idag!

Det här blir en tillgång för kulturlivet både i Härnösand och i regionen
Operastudion har bland annat spelat Prins Pom-pom.

Det finns en viss regelbundenhet i utvecklingen av musikutbildningarna Folkhögskolan. Titta bara:

1961 – Kapellsbergs musikskola startar på Kapellsbergs herrgård under ledning av riksspelmannen och pedagogen Röjås Jonas.

1981 – Musikutbildningarna flyttar in på Härnösands Folkhögskola på Murberget.

2021 – Ett nytt scenhus står klart?