Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

Ett helt nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Och det tänker man fortsätta göra.

Nu presenterar skolan planerna på ett helt nytt scenhus på Murberget, speciellt avsett för akustisk musik och format som en black box med maximal flexibilitet för olika typer av föreställningar. Scenhuset blir 400 kvadratmeter stort och får plats för 250 sittande i publiken. Nu startar arbetet med att samla in pengar till projektet. Målet: 30 miljoner kronor.

Det blir den enda riktiga scenen för akustisk musik i regionen
Fem av åtta elever som börjar på Operahögskolan i Stockholmhösten 2019 har gått på Härnösands folkhögskola.

Fem av åtta från Härnösand

Inför nästa läsår tog Operahögskolan i Stockholm in åtta elever. Fem av dem går eller har gått på Operastudion Kapellsberg på Härnösands folkhögskola. Ytterligare en sångare från skolan kom in på Royal Academy i London.

Samma närmast orimliga överrepresentation av Härnösandselever hittar man på högskoleutbildningar för exempelvis slagverkare, instrumentalister, kompositörer och dansare.

– Kvaliteten på våra utbildningar är väldigt hög och vi har sedan många år ett mycket gott rykte, säger Härnösands folkhögskolas rektor Ola Bojestig. Nu måste vi vara beredda att satsa och skaffa förutsättningar för att fortsätta vara attraktiva för duktiga elever och lärare i framtiden.

Kapellsbergs musikskola på Härnösands folkhögskola har följande inriktningar:

  • Operastudion
  • Instrumentalist
  • Tonsättarskolan
  • Folkmusik

Av konstnärliga utbildningar på folkhögskolan finns även New Education for Contemporary Dance

Flexibel lokal med optimal akustik

Skolan tar sikte på ett helt nytt scenrum, byggt för att ge optimal akustik och samtidigt vara en flexibel lokal för många typer av föreställningar.
– Både sångare, instrumentalister och folkmusiker behöver det här scenhuset, säger Ola Bojestig.

Scenhuset ska byggas i anslutning till dagens Kempesal, ner mot vattnet och är ett stort men enkelt rektangulärt rum med tio meter i takhöjd, en generös foajé och läktare som kan skjutas undan och skapa ett stort golv. Loger, scen och lastportar är anpassade för att kunna ta emot och sätta upp stora produktioner med upp till trettio personer på scen.

Scenhuset är ritat av arkitektbyrån YAAM. Arkitekten Jenny Ahlberg har rötterna i Härnösand.
  • Mått: Scenrum/black box 16 x 20 meter.
  • Takhöjd: 10 meter.
  • Total yta: Drygt 400 kvadratmeter.
  • Publikplatser: 200–250 beroende på typ av föreställning.
  • Beräknad kostnad: 30 miljoner kronor.

30 miljoner kronor

Arkitekten Jenny Ahlbäck – med rötterna i Härnösand – har tagit fram ritningar både för scenhuset och ett helt nytt litet torg som blir en samlingsplats för personal och elever på skolan. Projektet har ett insamlingsmål på 30 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar, men det är definitivt realistiskt, säger Olof Frensborg, ordförande i Härnösands folkhögskolas styrelse. Vi börjar inte från noll utan har en verksamhet som är etablerad och har gott renommé.

Målet är att finansiera scenhuset utan skattepengar. Stiftelser, fonder och fristående mecenater är tänkta att bli de stora bidragsgivarna.

– Vi ordnar boendet och maten, och sedan är det bara för eleverna att gå in i scenhuset och köra – och så har vi skapat något som faktiskt inte finns i Sverige idag, säger rektorn Ola Bojestig.

Många positiva bieffekter

I första hand handlar scenhusprojektet om att ge skolans utbildningar toppförutsättningar, men det finns också många positiva bieffekter.

– Det här blir en tillgång för kulturlivet både i Härnösand och i regionen, säger Ola Bojestig.

200–250 åskådare synkar bra mot kapaciteten i skolans restaurang. Lägg till möjligheten att hyra tomma rum på elevhemmet och det skulle vara möjligt att erbjuda teaterresor för åskådare utifrån, eller helpension för en orkester som vill ha en repetitionsvecka i toppenmiljö. Eller varför inte en sommarskola för unga operaelever, ett operaläger?

– Vi ordnar boendet och maten, och sedan är det bara för eleverna att gå in i scenhuset och köra – och så har vi skapat något som faktiskt inte finns i Sverige idag!

Det här blir en tillgång för kulturlivet både i Härnösand och i regionen
Operastudion har bland annat spelat Prins Pom-pom.

Det finns en viss regelbundenhet i utvecklingen av musikutbildningarna Folkhögskolan. Titta bara:

1961 – Kapellsbergs musikskola startar på Kapellsbergs herrgård under ledning av riksspelmannen och pedagogen Röjås Jonas.

1981 – Musikutbildningarna flyttar in på Härnösands Folkhögskola på Murberget.

2021 – Ett nytt scenhus står klart?