Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

Livet på landet

Drömmen blev verklighet

Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold har länge längtat ut på landsbygden för att satsa allt på sin dröm. Den drömmen innehåller stora ytor, natur och framförallt plats för hästar.

Till slut dök Ultrå hästgård upp och allt kändes rätt. Välskött fastighet, gammalt men helt moderniserat boningshus utan något renoveringsbehov, tillräckligt med mark för att vara självförsörjande på foder till hästarna.

– Och ett jättemodernt och fint stall med nio boxplatser – det kollade jag till och med före huset, säger Caroline och skrattar.

Jag kollade till och med stallet före huset
Ra är en av Carolines två islandshästar som nu fått ett nytt hem.

5 byggnader och 25 hektar mark

När affären blev klar var glädjen stor. Ändå var det ett stort steg att lämna en liten lägenhet i stan för en gård med 25 hektar mark, fem byggnader och allt arbete som kommer med det. Nu har Caroline och Rickard bott på Ultrå hästgård sedan i december och i barnvagnen gnyr en alldeles ny familjemedlem, sju veckor gamla Alva.

De konstaterar att de haft stor hjälp både av sina familjer och av gårdens tidigare ägare och att det har gjort att den första tiden med gård, hästar och nyfödd dotter trots allt har blivit ganska smidig.

Köper man en gård och tänker bedriva verksamhet på den så är en traktor ett måste.

Vi fastnade för Stigsjö

Caroline driver egna företaget Hestaprana och utbildar inom både ridning och yoga, och målet var att hitta en gård så att hon både kunde ha sina hästar hemma och driva sitt företag hemifrån.

I teorin kunde de ha hamnat var som helst i Härnösandstrakten, men under månaderna av letande var det ändå en bygd som de började känna lite extra för.

– Vi fastnade för Stigsjö när vi åkte runt och tittade. Det är så fint här, konstaterar Rickard. Nära till fin natur, bad, fiske. Mycket av servicen finns med dagis, skola, butik – och ändå är det så nära till stan.

Det sista är inte helt oväsentligt eftersom Rickard jobbar som mättekniker och pendlar till jobbet i stan. Nu tar den resan bara 10–15 minuter – minst sagt överkomligt.

När vi stod längst upp i sluttningen och tittade ner mot gården… Det var så otroligt vackert. Det här är helt rätt
Ultrå hästgård ligger ovanför Stigsjövägen med utsikt över både Långsjön och Brunnesjön.

Lång att-göra-lista

Nu när snön börjar dra sig tillbaka är det dags att kavla upp ärmarna, och listan på vad man vill göra är lång.
• De tidigare ägarna har hyrt ut rum enligt Bo på lantgård-konceptet och den verksamheten ska drivas vidare. Bäddar finns i två av byggnaderna och halva sommaren är redan uthyrd.
• I stallet finns plats för ytterligare hästar och en helt ny ridbana har hög prioritet för att utveckla hästverksamheten.
• Lokaler för konferenser, kurser, events och fester finns.
• På sikt ska logen renoveras upp till en luftig yogastudio.

En vinranka har övervintrat i växthuset. När det blir lite varmare så ska den få sällskap av fler växter.

Vi vill främja landsbygden

Dessutom ska en altan byggas, en hönsgård med tillhörande invånare är planerad, ett växthus ska få nytt liv och ... ja, Caroline och Rickard saknar varken idéer eller energi.

– Tanken är att jag ska kunna jobba hemifrån med mitt företag, men det handlar också om att utnyttja gården fullt ut. Vi vill ha mycket verksamhet här, säger Caroline.

– Vi vill ju främja landsbygden också, säger Rickard. Det finns många verksamheter här omkring och förhoppningen är väl att vi kan vara med och bidra. Har Hernö Gin till exempel stora grupper på besök så kan vi erbjuda boende eller sidoaktiviteter.

Längtan till landet tog Caroline och Rickard till Stigsjö och de känner sig riktigt lyckligt lottade.
  • Caroline Tjernström, 27 år, utbildad hippolog och yogainstruktör, egen företagare.
  • Rickard Gjersvold, 28 år, mättekniker.
  • Alva, 7 veckor.