Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Livet på landet

Drömmen blev verklighet

Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold har länge längtat ut på landsbygden för att satsa allt på sin dröm. Den drömmen innehåller stora ytor, natur och framförallt plats för hästar.

Till slut dök Ultrå hästgård upp och allt kändes rätt. Välskött fastighet, gammalt men helt moderniserat boningshus utan något renoveringsbehov, tillräckligt med mark för att vara självförsörjande på foder till hästarna.

– Och ett jättemodernt och fint stall med nio boxplatser – det kollade jag till och med före huset, säger Caroline och skrattar.

Jag kollade till och med stallet före huset
Ra är en av Carolines två islandshästar som nu fått ett nytt hem.

5 byggnader och 25 hektar mark

När affären blev klar var glädjen stor. Ändå var det ett stort steg att lämna en liten lägenhet i stan för en gård med 25 hektar mark, fem byggnader och allt arbete som kommer med det. Nu har Caroline och Rickard bott på Ultrå hästgård sedan i december och i barnvagnen gnyr en alldeles ny familjemedlem, sju veckor gamla Alva.

De konstaterar att de haft stor hjälp både av sina familjer och av gårdens tidigare ägare och att det har gjort att den första tiden med gård, hästar och nyfödd dotter trots allt har blivit ganska smidig.

Köper man en gård och tänker bedriva verksamhet på den så är en traktor ett måste.

Vi fastnade för Stigsjö

Caroline driver egna företaget Hestaprana och utbildar inom både ridning och yoga, och målet var att hitta en gård så att hon både kunde ha sina hästar hemma och driva sitt företag hemifrån.

I teorin kunde de ha hamnat var som helst i Härnösandstrakten, men under månaderna av letande var det ändå en bygd som de började känna lite extra för.

– Vi fastnade för Stigsjö när vi åkte runt och tittade. Det är så fint här, konstaterar Rickard. Nära till fin natur, bad, fiske. Mycket av servicen finns med dagis, skola, butik – och ändå är det så nära till stan.

Det sista är inte helt oväsentligt eftersom Rickard jobbar som mättekniker och pendlar till jobbet i stan. Nu tar den resan bara 10–15 minuter – minst sagt överkomligt.

När vi stod längst upp i sluttningen och tittade ner mot gården… Det var så otroligt vackert. Det här är helt rätt
Ultrå hästgård ligger ovanför Stigsjövägen med utsikt över både Långsjön och Brunnesjön.

Lång att-göra-lista

Nu när snön börjar dra sig tillbaka är det dags att kavla upp ärmarna, och listan på vad man vill göra är lång.
• De tidigare ägarna har hyrt ut rum enligt Bo på lantgård-konceptet och den verksamheten ska drivas vidare. Bäddar finns i två av byggnaderna och halva sommaren är redan uthyrd.
• I stallet finns plats för ytterligare hästar och en helt ny ridbana har hög prioritet för att utveckla hästverksamheten.
• Lokaler för konferenser, kurser, events och fester finns.
• På sikt ska logen renoveras upp till en luftig yogastudio.

En vinranka har övervintrat i växthuset. När det blir lite varmare så ska den få sällskap av fler växter.

Vi vill främja landsbygden

Dessutom ska en altan byggas, en hönsgård med tillhörande invånare är planerad, ett växthus ska få nytt liv och ... ja, Caroline och Rickard saknar varken idéer eller energi.

– Tanken är att jag ska kunna jobba hemifrån med mitt företag, men det handlar också om att utnyttja gården fullt ut. Vi vill ha mycket verksamhet här, säger Caroline.

– Vi vill ju främja landsbygden också, säger Rickard. Det finns många verksamheter här omkring och förhoppningen är väl att vi kan vara med och bidra. Har Hernö Gin till exempel stora grupper på besök så kan vi erbjuda boende eller sidoaktiviteter.

Längtan till landet tog Caroline och Rickard till Stigsjö och de känner sig riktigt lyckligt lottade.
  • Caroline Tjernström, 27 år, utbildad hippolog och yogainstruktör, egen företagare.
  • Rickard Gjersvold, 28 år, mättekniker.
  • Alva, 7 veckor.