Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Motorsommar på Mittsverigebanan

Fräschar upp hela anläggningen

Under sommarmånaderna rullar allt från rackiga vardagsbilar till proffsens muskelbilar på asfalten på Mittsverigebanan. En ny ägarkonstellation är inne på sin andra säsong och arbetar hårt för att uppdatera banan.

– I fjol la vi all kraft på att uppdatera säkerheten så att den uppfyllde alla nya föreskrifter. I år går vi vidare och satsar ordentligt på att fräscha upp hela anläggningen, säger Per-Erik Norbäck, en av delägarna.

Ett helt nytt torn ska ersätta det gamla "lutande tornet i Pisa".

Ny läktare med 428 sittplatser

Nu har hela depån asfalterats och chikanen, kurvan som ska tvinga ner hastigheten på nedförsrakan, har frästs och asfalterats.

Ett helt nytt speakertorn med sjukvårdsrum, handikapptoaletter och race control-rum med utsikt över i princip hela bansträckningen är på gång.

Dessutom ska en kiosk/servering fixas, gamla baracker ska bort, alla byggnader ska målas och hela området ska fräschas upp. I juli kommer en ny läktare med 428 sittplatser och utsikt över hela driftingslingan.

– Vi ska vara en angelägenhet för hela regionen, eller egentligen hela Mittsverige, säger Per-Erik Norbäck, en av delägarna.

En bana för hela Mittsverige

Det kostar att driva en racingbana, och de nya ägarna har aldrig föreställt sig att de ska tjäna några pengar på 1 950 meter asfalt i Antjärn.

– Nej, banan går runt idag, men det blir ju inte mycket över. För oss är det ingen affärsverksamhet utan all eventuell vinst ska återinvesteras i anläggningen.

Vad är drivkraften? Varför vill man äga en racingbana?

– För att vi alla har ett stort intresse för motorsporten. Man tänker kanske inte på det, men det här är den enda banan i sitt slag i den här delen av landet. Vi ska vara en angelägenhet för hela regionen, eller egentligen hela Mittsverige.

Mittsverigebanan

  • Längd: 1 950 meter.
  • Öppnad: 1997.
  • Ägare: Per-Erik Axehult, Göran Sörgren, Mattias Norlén, Per-Erik Norbäck, Ulrik Forsberg, Tomas Ivarsson

Rullskidor, enduro, BMX...

Framtiden för Mittsverigebanan ser ljus ut, enligt Per-Erik Norbäck. Motorintresset är stort och med en upprustad anläggning borde attraktionskraften öka ytterligare.

Han ser också gärna att säsongen förlängs, och att verksamheten breddas med fler publikarrangemang på anläggningen.

– Jag vill ha hit andra typer av verksamheter. Rullskidor till exempel, det är ju perfekt att köra här utan behöva oroa sig för trafiken! Vi har en nio kilometers enduroslinga på vår mark som inte unyttjas idag. Landsvägscykel på banan, BMX på området, skidor… det finns otroliga möjligheter.

Rullskidor är perfekt att köra här utan att behöva oroa sig för trafiken

Onsdagsbus blev Bus1

2004 startade Onsdagsbus, numera Bus1, och har vuxit ut till en institution. Idén är superenkel: Vi har en riktigt bra bana, du har en bil eller mc – kom och kör! Arrangemanget drar varje sommar uppåt 17 000 besökare från hela Mellannorrland.

För 100 kronor i inträde får besökarna fyra timmar motorunderhållning och för ytterligare några hundralappar en chans att själva gasa på under kontrollerade former och utan tidtagning.

Bus1 drar uppåt 17 000 besökare varje sommar.

Åker 30 mil enkel väg

Dragningskraften visar inga tecken på att avta. Många åker 10, 20, 30 mil – enkel väg – för att titta på bilar och köra lite bana en onsdagskväll.

– Det är nog faktiskt det häftigaste med det här, att vi varje vecka har folk från Umeå, Gävle, Östersund och allt däremellan hos oss, säger Kenneth Nilsson, PR-ansvarig hos Full Fart Event AB som driver Bus1.

Historisk racing

Hur ser framtiden ut för Bus1?

– Bra! Se på alla epa-traktorägare, det är ju nästa generation bilförare så återväxten ser bra ut. Vi har också intentionen att utöka med lite tävlingsverksamhet, kanske redan nästa år. Bland annat hoppas vi kunna arrangera historisk racing, alltså tävling med gamla bilar och motorcyklar, det är en tävlingsform som inte finns alls i norra Sverige idag.