Om härnösand.nu
Stäng

Om Härnösand.nu

Härnösand.nu är en sida med berättelser om personer, platser och allt annat som gör Härnösand till Härnösand. Här kommer vi kontinuerligt att publicera nya berättelser. Har du tips om vem eller vad vi kan skriva om är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsavdelningen@harnosand.se

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Surfsäsong på Smitingen

Från september och fram till att isen lägger sig är det högsäsong för surfarna på Smitingen. Maja, Ella, Frida och Malin är fyra av entusiasterna, och våghalsarna som letar den perfekta norrländska vågen.

8st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Sveriges vackraste traillopp

Härnö Trail började som en galen idé. Men redan det första testloppet blev succé och nu är Härnö Trail känt i hela Sverige. Nästan 700 löpare springer den mycket vackra och mycket tuffa rundan på Härnön.

10st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Cornholestaden nummer 1

Det började med några uttråkade curlingspelare och ett vansinnigt klipp på Youtube. Tre år senare lockar Svenska öppna mästerskapen i cornhole 130 tävlande till Härnösand Arena. Läs historien om hur Härnösand blev Sveriges cornholehuvudstad.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Motorsommar på Mittsverigebanan

Mittsverigebanan söder om Härnösand är den enda motorbanan i sitt slag mellan Karlskoga och Skellefteå. Under sommaren går verksamheten in i sin alla mest intensiva period. Inte minst under onsdagarnas Bus1, där vem som helst kan komma och varva ur sin bil eller MC.

9st gillar
Dela
Personporträtt

Härnösand är hemma för Anton Forsberg

Varje sommar återvänder NHL-målvakten Anton Forsberg till Härnösand. ”Jag uppskattar den familjära atmosfären och det nära livet i stan där alla känner alla”.

20st gillar
Dela
Personporträtt

Livet på landet

I nästan två år letade Caroline Tjernström och Rickard Gjersvold efter en gård på landet. Till slut hittade de Ultrå hästgård. ”Vi är fortfarande överlyckliga. Det här är precis vad vi drömde om”.

28st gillar
Dela
Mötesplatser

Härnösands folkhögskola bygger nytt scenhus

I årtionden har Härnösands folkhögskola utbildat sångare och musiker i toppklass. Nu planerar skolan ett helt nytt scenhus, 400 kvadratmeter stort och med plats för 250 besökare.

12st gillar
Dela
Mötesplatser

Biblioteket är till för alla

Bibliotekarien Airi Palm Borden jobbar både på Sambiblioteket och på filialerna i Ramvik och Viksjö. "Det fina med bibliotek är att det är till för alla!”

19st gillar
Dela
Personporträtt

Het utbildning som ger jobb

“Att få ta del av elevernas stora glädje när de klarat något stort och svårt, något de inte trodde att de skulle klara. Det ger energi!”, berättar Dan Westin. Energi är också den gemensamma nämnaren för utbildningarna på Dans arbetsplats Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

24st gillar
Dela
Mötesplatser

Sambiblioteket - fullt av liv

Häng med på en rundtur i Sambiblioteket. Härnösands största vardagsrum sjuder av liv och verksamhet och uppfyller visionen från när huset byggdes - att vara ett aktivt kunskapscentrum och en nod i samhällets nätverk.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Hitta det perfekta löpsteget

Hur får man egentligen det perfekta löpsteget? Härnösandsbon Johan Renström, krönikör på magasinet Runner’s World och mannen bakom bloggen Hjärnfysik, har rotat riktigt djupt i ämnet. Här delar han med sig av tips och råd.

19st gillar
Dela
Mötesplatser

En konsthall för alla

Här ryms konst i världsklass och välkomnande personal. Konstintendent Linda Nordlander Frisk berättar om Härnösands Konsthall.

36st gillar
Dela
Företagare

Ghaidaa förverkligade sin dröm

Veterinären Ghaidaa Shihab från Bagdad har äntligen en egen klinik i Sverige. Men vägen dit har varit lång och snårig.

39st gillar
Dela
Smultronställen

Mitt Härnösand

Två minuter film om livet i Härnösand. En hyllning till vår fina stad.

45st gillar
Dela
Personporträtt

En viktig resurs för resursgruppen

"Det är viktigt att dela med sig och finnas där", berättar Hobbe Eriksson. Han är inne på sitt sjätte år som arbetsledare för resursgruppen i Härnösands kommun och trivs som fisken i vattnet med sitt jobb.

22st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Curling på schemat

Det var inte länge sedan Isabella Wranå, 21 år, själv var elev på curlinggymnasiet. Idag tränar hon nya talangfulla curlingelever, samtidigt som hon själv tränar hårt och tävlar över hela världen.

27st gillar
Dela
Företagare

Framgångssaga fortsätter framåt

EdmoLift är namnet på en riktig framgångssaga. På bara några år har företaget nästan fördubblat både sin omsättning och personalstyrka.

31st gillar
Dela
Företagare

En fot i Härnösand och en i Bangladesh

SandlundHossein har hållbarhet i fokus när de skapar läderväskor i världsklass.

30st gillar
Dela
Personporträtt

Juniors musikaliska medicin

Ett inspirerande filmklipp med sång, musik och glädje på Koltrastens särskilda boende har spridits på nätet. Den härliga musikaliska medicinen är signerad Junior Binua.

20st gillar
Dela
Fritidsaktivitet

Fyra firande föreningar - hipp, hipp, hurra!

Vad har simning, dans, orkestermusik och Sankt Petri gemensamt?

19st gillar
Dela
Personporträtt

Dags för inflyttning - välkommen hem!

Hur ser det egentligen ut i Urban Living-lägenheterna och i Solbacksvillorna? Välkommen att kika in hos Barbro och familjen Ekelund Norell.

47st gillar
Dela
Utflykter

Hemsön runt på två hjul

Vita sandstränder och snåriga kalhyggen - på samma ö? Följ med på en dags cykelexpedition på Hemsön.

Surfsäsong på Smitingen

Bra surf var viktigt när jag sökte jobb

”Jag är uppvuxen i Dalarna och där surfar man ju inte direkt. När jag var i Baskien provade jag och kände direkt att det var något alldeles, alldeles speciellt. En känsla som är svår att beskriva. Surfing blev nummer ett väldigt snabbt.

Nu har jag bott ett år i Härnösand och närheten till bra surf var en jätteviktig faktor när jag sökte jobb. Jag har faktiskt svårt att se mig själv bo i inlandet igen.

Maja Wressel. ÅLDER 31. FAMILJ Ja. BOR Vid Högslätten. GÖR Biolog på Länsstyrelsen.

Många surftimmar på ett år

Smitingen är jättefint och det ligger ju så nära stan också. Jobbet styr, men jag kan flexa lite grann så är det rätt vind och vågor så kan jag ganska ofta lasta in brädan i bilen och åka ut ett par timmar. På ett år i Härnösand har det faktiskt blivit ganska många surftimmar.

Sedan är det faktiskt något alldeles speciellt med att surfa i Sverige. Att ha så vacker natur direkt inpå och att kunna vara så nästan ensam när man är ute. Det är faktiskt rätt unikt”
Maja Wressel

Frida Amnow ÅLDER 36 FAMILJ Man, två barn BOR Stenhammar GÖR Teaterproducent på Teater Västernorrland

Samma våg, igen och igen

”Jag surfade mycket tidigare, men sedan blev det ett uppehåll för graviditeter och barnafödande. För tre år sedan hade jag nästan tänkt lägga ner helt, men då åkte vi till Sri Lanka och där var det så perfekta förhållanden. Det låg ett rev som gjorde att vågorna alltid kom på exakt samma ställe så jag fick verkligen mängdträning. Samma våg, igen och igen.

Nio av tio gånger lyckas man inte med det man har tänkt, men den där tionde gången är man på moln

Inte bara för killar längre

Surfing är den absolut svåraste sporten jag har utövat. Nio av tio gånger lyckas man inte med det man har tänkt göra, men den där tionde gången är man på moln. Det finns inget liknande, det var värt allt!

Surfing är verkligen ingen sport som bara killar utövar längre. Det var många tjejer som började ungefär samtidigt som mig och åker man ut i världen – eller till Smitingen – idag så stöter man ofta på tjejer som surfar.”
Frida Amnow

Ella Pettersson ÅLDER 18 FAMILJ Mamma, pappa, lillasyster BOR Hovsgatan GÖR Läser sista året på gymnasiet

Känslan när man får en bra våg

”Det är tack vare pappa som jag håller på med det här. Han har alltid hittat på galna grejer; äventyrssporter, snowboard och sånt. Så han tog med mig och så hamnade jag i det här också.

Det absolut bästa med surfing är känslan när man får en bra våg och kan rida på den hela vägen utifrån och in till stranden och jag hade en riktigt bra sån i Portugal. En alldeles grön våg som bara bar nästan ända upp på land. Det var fantastiskt.

Smitingen är så lättillgängligt

Smitingen är något helt annat än Portugal så klart. Vågorna är mindre och det är rätt svårsurfat. Det går inte riktigt att veta var de bra vågorna kommer så man kan paddla och jobba rätt hårt och ändå känns det som att man är på fel ställe hela tiden. Men det är ändå värt det när man till slut hittar vågen. Och Smitingen är ju så lättillgängligt också så det känns aldrig besvärligt att ta sig ut.”
Ella Pettersson

Malin Degerman ÅLDER 32 FAMILJ Nej BOR Rotudden GÖR Jobbar på behandlingshem
Du ska veta känslan när man får den där vågen… allt är glömt! Det är bara eufori

Mitt liv har följt surfen

”Surfing är rätt svårt egentligen. Det kräver mycket och det kan vara väldigt frustrerande, men det är också det som är lite av grejen – att det är jobbigt och svårt. Och du ska veta känslan när man får den där vågen… allt är glömt! Det är bara eufori.

Mitt liv har fått följa surfen de senaste åren. Jag provade i Peru en enda gång för fem år sedan, men jag bestämde mig redan då: det här ska jag hålla på med. Jag gillade att det var jobbigt – jag var helt slut i hela kroppen efter den där första gången.

Jag gillar att känna adrenalinet

Sedan har jag flyttat runt, rest och jobbat för att kunna surfa. Jag flyttade hem i december förra året, har skaffat boende och jobb och ja, provar att bo i Härnösand igen.

Ett av mina starkaste minnen från surfingen är en julafton på Filippinerna då jag stack ut när jag kanske inte borde ha gjort det. Det där är väl lite typiskt mig, jag har en tendens att ge mig ut när det egentligen är lite över min kapacitet. Grejen är att det kan vara läskigt, men jag gillar att känna adrenalinet. Och den där känslan efteråt av att ha tagit ut sig totalt.”
Malin Degerman